Avto
15 ogledov

Moški na dopustu le nerad deli volan

Zivljenje 17.02.14, volan, voznja  foto: shutterstock Shutterstock
Na daljši poti na dopust so moški le v polovici primerov pripravljeni deliti volan, kaže raziskava. "Vozniki se ne zavedajo, da ne bodo ničesar zamudili," opozarja prekaljeni inštruktor.

Pri nemški Dekri so napravili anketo med okoli tisoč vozniki in voznicami ter jih povprašali, kako poteka njihova vožnja s partnerjem na dopust. 

55 odstotkov vprašanih je dejalo, da se oba partnerja na daljši poti med seboj izmenjujeta približno enakovredno. 37 odstotkov pa odgovarja, da z volanom upravlja zgolj moški. Le pri petih odstotkih moža na cilj pripelje ženska, ne da bi mu bilo potrebno migniti s prstom.

"Z moškimi se je težko spopasti, saj so vedno v premoči," rezultat ni presenetil inštruktorja varne vožnje in nekdanjega reli dirkača Braneta Küzmiča.

Vseeno pa priporoča, naj se, če je le mogoče in sta oba pripravljena na to, za volanom sopotnik in voznik izmenjujeta. "Še posebej, če dolge ture delamo le parkrat letno. Nedeljski šofer ne more biti skoncenriran dolgo časa, še posebej ne v stresnih situacijah, kot so zastoji. Ko bi vsaj eno tretjino poti volan prepustili sopotnici ..."

Küzmiča skrbi tudi Dekrin podatek, ko kar 49 odstotkov vprašanih priznava, da postanka na daljši poti ne naredijo prej kot v treh urah. Vsak osmi pa je pripravljen brez vsakršnega postanka sedeti za volanom tudi štiri ure in več. Okoli 45 odstotkov se ustavi na približno dve uri, šest odstotkov pa si jih vzame vsaj kratko pavzo že po uri vožnje.

"Vozniki se ne zavedajo, da če si bodo na dve uri vzeli nekaj minut za počitek, ne bodo ničesar zamudili, še posebej v času počasnega prometa, ko kolona potuje le s kakimi 50 km/h. Počitek na tri ure vožnje pa je prav gotovo nujen."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 4krogci 19:49 23.julij 2015.

    zakaj bi pa mogli prepustit volan?? Sebi zaupam in vem kje je meja oz. pokazatelji priblizevanja utrujenosti, dočim za drugega pa tega nevem. In poglejte malo statistiko! Zelo malo je voznikov, ki zaspijo za volanom kateri vozijo od zacetka, povsem ...prikaži večem druga situacija je pa ko prevzame drug volan. Je pa res da se povečini vozim sam, se posebej sluzbeno kjer sem za volanom brez postanka po 8-10h oz ponavadi do cilja.