Avto
91 ogledov

Prihajajo še samovozeči motocikli

Konceptni električni samovozeči motocikel cyclotron
1/5
Ashish Thulkar
Kanadski inženir Charles Bombardier je predstavil koncept samovozečega motocikla, ki ga je poimenoval cyclotron. Enosledno vozilo je namenjeno prevozu dveh oseb, ki sta obrnjena druga proti drugi. Tovrstna prevozna sredstva bi lahko imela v prihodnosti velik vpliv na zmanjšanje prometa in obremenitve okolja.

Največ pozornosti pri avtonomnih vozilih je trenutno usmerjenih na avtomobile in tovornjake. Toda načrti o cyclotron, samovozečem motociklu, kažejo na to, da niso pozabili niti na enosledna vozila.

Futuristični električni koncept lahko poskrbi za prevoz dveh potnikov hkrati, ki jima ni treba spremljati dogajanja v prometu pred njima. Potnika sta z obrazoma obrjena drug proti drugemu, zato se lahko med vožnjo po mestu pogovarjata, spoznavata ali uživata v razgledu. V minimilaistično opremljeni kabini sta dva prilagodljiva sedeža, ki omogočata sproščeno vožnjo, v notranjost pa vstopata skozi vrata narejena po vzoru na metuljeva krila, kar motociklu dodatno zagotavlja futurističen izgled.

Na mestu se ne prevrne

V članku za revijo Wired je tehnični inženir Charles Bombardier pojasnil, da konceptno vozilo za stabilnost uporablja sistem žiroskopa - to je neke vrste simetrična vrtavka obešena v kardanski sklop in omogoča, da motocikel tudi, ko se ne premika, samostojno stoji na mestu.

Bombardier je razvil koncept skupaj z industrijskim oblikovalcem Ashishamom Thulkarjem, ki je pojasnil, da je navdih za dizajn dobil v revolucionarnem prototipnem vozilu C1 iz Lit Motors.

Električno vozilo opremljeno z avtopilotom je sposobno odpraviti vse človeške napake, hkrati pa je uporabno v vseh letnih časih.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.