Šport
55 ogledov

Zmaga Márqueza, Rossi srečno drugi

Marc Márquez Honda VN Argentine
1/7
EPA
Marc Márquez je suvereno opravil s konkurenco v Argentini in z lepo prednostjo prišel do zmage.

Španec Marc Márquez (Honda) je zmagovalec druge dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. V elitnem razredu motoGP je v argentinskem Termasu de Riu Hondu premagal Italijana Valentina Rossija (Yamaha), na tretjo stopničko je privozil drugi Hondin dirkač Španec Dani Pedrosa.

Druga dirka sezone je postregla z vsem, zaradi česar imajo ljubitelji motociklizma tako radi ta šport. Borbenost, nepredvidljivost in na koncu še zvrhana mera sreče oziroma za druge smole so odločile dirko, ki je na vrh skupnega seštevka postavila Marqueza, prvič pa sta bila na zmagovalnem odru skupaj lanska velika sovražnika Marquez in Rossi.

Razburljivo že v soboto

Začetek razburljivega dogajanja je bil že sobotni kvalifikacijski del: zaradi še vedno ne povsem pojasnjenega uničenja pnevmatike, ki jo je med vožnjo dobesedno razneslo na motorju Scotta Reddinga, so uvedli varnostne ukrepe. Za sredino dirke so predvideli menjavo motociklov, na katerih so morale biti sveže pnevmatike, če bi deževalo, pa bi dirko prekinili in pozneje nadaljevali s skrajšanim drugim delom.

Dežja v Argentini ni bilo, zato pa ogromno drugega dogajanja. Po startu je nekaj časa najbolje kazalo Andrei Doviziosu, po nekaj krogih pa sta se v vodstvo prebila Marquez in Rossi. Brez padcev pa že v tem prvem delu ni šlo, najprej je zdrsnil Jack Miller, takoj za njim pa še svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki mu na dirki ni šlo nič od rok in je bil v trenutku, ko je padel, le sedmi.

Na menjavo v desetem krogu sta tako Španec in Italijan prišla eden za drugim, tudi po menjavi pa sta ostala na svojih mestih. Le boja za prvo mesto ni bilo več. Marquez je v nekaj krogih pobegnil, Rossi pa je imel velike težave z motorjem, tako da se je namesto boja za zmago moral vse pogosteje ozirati čez ramo.

A je najprej ostal brez tekmeca na Suzukiju, saj je Maverick Vinales padel tri kroge pred koncem. Podila pa sta ga oba Ducatija in v 19. krogu se je zdelo, da si bodo v italijanski ekipi - dirkaški konec tedna je zaznamovala tudi za zdaj še neuradna informacija o izredno bogati ponudbi, ki so jo za prestop ponudili Lorenzu - lahko obliznili vse prste. Oba njihova dirkača sta namreč uspešno napadla Rossija in ga v trenutku z drugega mesta potisnila na četrto. Italijan je še skušal napasti, enkrat prišel nazaj na tretje mesto, toda preširoko izpeljan zavoj ga je takoj spet vrnil na četrto.

Nato pa je bil za Ducati usodnem zadnji ovinek na dirki. Andrea Iannone je brez zaviranja trčil v Doviziosa in oba zbil po tleh, za Inannoneja je bilo tam dirke konec, vztrajni Dovizioso pa je razbiti motor še pririnil do cilja in končal na zadnjem, 13. mestu.

Rossi je tako hvaležno sprejel darilo in se prebil na drugo mesto, povsem nepričakovano pa je bil tretji Pedrosa, ki se je na startu zapletel s tekmeci in večino dirke preživel daleč od mest na stopničkah.

S petimi hitrimi krogi odločil dirko

"Imel sem dober start, potem pa me je nekdo zadel in večino dirke sem se boril nekje na sredini. Imel pa sem srečo, morda eno največjih v karieri, ker so pred menoj vsi padali in sem nazadnje prišel do stopničk," je pošteno priznal Pedrosa. Tudi Rossi se ni branil podarjenega drugega mesta: "Vesel sem, da sem prišel do cilja in do stopničk, to so prve v sezoni. Imel sem tudi malo sreče, ampak tudi veliko težav z drugim motorjem, ki nikakor ni bil v redu."

Padel je tudi zmagovalec Marquez, a takrat, ko ni bilo več pomembno, saj mu je spodrsnilo na odru za zmagovalce, preden je prejel pokal za zmago: "Dobra dirka je bila. Imel sem nekaj težav s prvim motorjem, drugi pa je bil res odličen. Lahko sem naredil pet hitrih krogov in odločil dirko."

Skupno je zdaj Marquez prvi z 41 točkami, Rossi jih ima 33, Pedrosa 27, četrti je Lorenzo, ki ostaja pri 25 s prve dirke.

Zmagi v Francijo in Malezijo

Na dirki v kategoriji moto2 slavil Francoz Johan Zarco, drugi je bil Britanec Sam Lowes, tretji pa Nemec Jonas Folger.

Malezijski dirkač Khairul Idham Pawi (Honda) je zmagal v razredu moto3. V argentinskem Termasu de Riu Hondu je bil drugi Španec Jorge Navarro (Honda), tretji pa Južnoafričan Brad Binder (KTM).

VN Argentine (20 krogov, 96,12 km): 

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 34:13,628 (povp. hitrost: 168,4 km/h)
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +7,679
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 28,100
4. Eugene Laverty (VBr/Honda) 36,542
5. Hector Barbera (Špa/Ducati) 36,711
6. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 37,245
7. Stefan Bradl (Nem/Aprilia) 41,353
8. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 50,709
9. Tito Rabat (Špa/Honda) 50,983
10. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia) 1:01,388
...

SP skupno (2): 

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 41 točk
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 33
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 27
4. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 25
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 23
6. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 19
7. Hector Barbera (Špa/Ducati) 18
8. Eugene Laverty (VBr/Honda) 17
9. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 16
10. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 10
...

Komentarjev 1