Avto
24 ogledov

Da bodo vsi motoristi varno na cilju

Tečaj varne vožnje AMZS
Motoristi, psihofizične pripravljenosti ne pridobivajte šele na motorju in ne oblačite se le v črno. Ostali udeleženci - odslej oči na peclje.

Pred prvo vožnjo morajo motoristi poskrbeti za ustrezno psihofizično pripravljenost. Na policiji tudi letos v ta namen pripravljajo brezplačne delavnice, motoristom pa priporočajo tudi udeležbo na tečaju varne vožnje, kjer lahko osvežijo svoje znanje, so na Generalni policijski upravi (GPU) zapisali v sporočilu za javnost.

PREBERITE ŠE:

Ustrezno je treba pripraviti tudi motor, zato naj motoristi pred prvo vožnjo preverijo tlak v pnevmatikah, profil na tekalni površini pnevmatik ter delovanje svetlobnih teles in zavor. Prav tako je pomembna lastna zaščitna oprema, ki naj bo živih in odsevnih barv.

Motoristom tudi svetujejo, naj prilagodijo hitrost vožnje, saj je asfalt spomladi še hladen, ceste pa neočiščene. Ob vrnitvi v promet na začetku motoristične sezone naj bodo izjemno previdni, saj jih ostali udeleženci v cestnem prometu še niso vajeni, zaradi česar jih lahko spregledajo. Motoriste pozivajo, naj vozijo predvidno in strpno ter vožnjo prilagodijo razmeram na cesti.

Pogled v stranska ogledala še pomembnejši

Ostale voznike pa na policiji opozarjajo, da motoristi sodijo med bolj izpostavljene in ranljive udeležence v cestnem predmetu. Voznikom svetujejo, naj med vožnjo pozorno spremljajo dogajanje v vzvratnih in stranskih ogledalih ter pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto upoštevajo prednost. Posebej opozarjajo na dosledno preverjanje mrtvega kota pred vsakim premikom vozila, saj so motoristi zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni, še piše v sporočilu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • vzev 13:18 06.april 2015.

    Ja, res je. Tudi drugi ne spoštujejo predpise, toda motoristi so tisti, ki jih najbolj kršijo. Prehitevanje čez polno črto, prehitevanje v ovinkih, v križiščih... Vozijo s takšno hitrostjo, da jih komaj opaziš.

  • macola 00:54 06.april 2015.

    Ja hvala....nisem vedu! Kot da jih samo motoristi ne spoštujemo?!

  • antitrust 00:31 06.april 2015.

    in motoristi, tudi za vas veljajo pravila CPP