Avto
678 ogledov

Kavbojke s sčitniki in kevlarjem "gredo za med“

Motoristična oprema
1/25
Gregor Prebil
Trendi pri nakupu motoristične opreme so se v zadnjih letih spremenili. Novosti je veliko, o njih pa nam je svetoval Rado Karlatec, direktor trgovine TC motoshop, specializirane za motoristično opremo in motocikle.

"Ena od novosti, na katero bi opozoril, je vgradnja led luči v integralno čelado proizvajalca Shark, model Skwall. Diode so vgrajene tako v sprednjih kot zadnjih zračnikih, namen le teh pa je večja vidnost in tako povečanje varnosti v času, ko se stemni," pravi Rado Karlatec, ki pojasnjuje, da so v trendu svetlejša oblačila.

NE SPREGLEJTE:

Motoristi želijo biti opaženi

Motoristična oprema | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
V preteklosti so bile moderne temne jakne s posameznimi linijami v drugih odtenkih, danes pa vse več motoristov izbere motoristične v svetlih barvah (svetlo rjava ali siva), katerim so linijsko dodane druge barve. Sogovornik pravi, da sicer črna ostaja v izboru, a le, ko je kombinirana s fluorescentnimi barvami, katerih namen je biti bolje opažen.

Krajše rokavice za vroče dni

Pri motorističnih čevljih se je v zadnjih dveh letih dodal nov segment in sicer oblika športnega copata, ki ni navaden športni copat. Tako kot drugi motoristični čevlji je tudi ta čevelj zaščiten v predelu pete, gležnja, kot tudi prstov. Na voljo so tudi takšni, ki ne prepuščajo vode. V zadnjih letih več kot v preteklosti prodajo kratkih rokavic, ki so skrajšane v predelu zapestja. Takšne rokavice so primerne predvsem za vroče dni.

Motoristična oprema | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

V modi so kovčki kovinskih barv

Tudi pri dodatni opremi, kot so recimo motoristični kovčki v TC Motoshop, opažajo velike spremembe. "Če so bile v preteklosti dobrodošle mehke linije, je sedaj ravno obratno. Prevladujejo ostre linije, t. i. pravokotne oblike, črno barvo pa so zamenjale kovinske barve," pojasnjuje Karlatec.

Ledvični pas tudi na skuterju

Motoristična oprema | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Med skuteristi so najbolj iskane lahke, odprte ter barvno grafično dopolnjene čelade in ledvični lahki pasovi. Karlatec dodaja, da tudi voznike manjših motorjev uspeva navajati na uporabo lahke motoristične obutve, lahke rokavice kot tudi lahke jakne oziroma hlače z vgrajenimi ščitniki, ki ob primeru padca ščitijo okončine. "Ledvični pas telo ščiti tudi pred prehladom ledvic, ki lahko v mnogih primerih prinese dolgotrajne posledice. V kolikor je osveščenost na zgornjem rangu, seveda priporočamo nakup lahkih ne vročih rokavic in jakne, takšne, ki si jo nadenemo nase tudi, če je zunaj vroče,“ dodaja Karlatec.

Pri varnosti ne varčujejo

Strokovnjak poudarja, da motoristi posegajo po višjem cenovnem rangu motorističnih oblačil in čelad, pri tem pa prevladujejo predvsem preklopne in integralno zaprte čelade. "Glede na to, v kakšen namen motoristi uporabljajo motorno kolo (za cestno uporabo sport, sport touring, touring, enduro, cruiser), se temu primerno odločajo tudi za različna oblačila, tekstilna, usnjena, jeans, a vsem je skupno to, da imajo vsa motoristična oblačila vgrajene ščitnike, kjer so ti potrebni. Če je še nekaj let veljalo, kupiti nekaj poceni, samo da je, je danes to povsem drugače. Vsi motoristi namenjajo svojo pozornost predvsem kvalitetni zaščiti, koliko to stane pa je dejavnik šele na drugem mestu," o zavedanju o varnosti na motociklu pravi Karlatec.

Motoristična oprema | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kavbojke z vgrajenimi ščitniki in kevlarjem

Motoristična oprema | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Sogovornik dodaja, da so za varnost pomembne tudi hlače, ne samo pri voznikih večjih motorjev, tudi skuterjev in mopedov. Mladi kavbojke nosijo, ker so udobnejše za vožnjo, zato je veliko povpraševanje po kavbojkah z vgrajenimi ščitniki, ki hkrati omogočajo varno vožnjo na motorju in nošenje med delovnim časom. Tudi v vročih dneh bolje dihajo. Sodobne motoristične kavbojke imajo vgrajene trde kolenske ščitnike, v zgornjem in kolenskem predelu pa je dodan kevlar. Poleg kolenskih ščitnikov je možno varnost dopolniti tudi bočnimi ščitniki.

Komentarjev 1
  • spenjac 08:58 13.april 2015.

    zakaj ne napišete zraven, da gre za (vsaj posredno) plačano objavo?