Avto
1409 ogledov

Kako prepoznati ponaredek motornega olja?

Motorno olje Gregor Prebil
S pravilno izbiro motornega olja lahko ohranimo zmogljivost motorja in zmanjšamo porabo goriva.

Konstruktorji neprestano izboljšujejo motorje, da izboljšajo njegove zmogljivosti in zmanjšujejo porabo goriva. Temu napredku motorne industrije se morajo stalno prilagajati tudi proizvajalci motornih olj, ki skušajo čim bolj izpolniti pet zahtev, da bi motor pravilno deloval. Motorno olje mora mazati motorne dele, odvajati toploto, vzdrževati čistočo motorja, motor zaščititi pred korozijo in vzdrževati kompresijo.

Kakovostna izbira za manj težav

"Pomembno je, da ob poplavi ponudnikov motornih olj vseh cenovnih razredov lastnik avtomobila izbere kakovostno motorno olje, s katerim podaljša življenjsko dobo motorja. Dandanes je za osebna vozila že možno uporabljati isti tip olja za bencinske in dizelske motorje," pojasnjuje Ivan Špehar, vodja tehnične službe pri podjetju Actinia.


Lastnikom vozil svetuje: "Pri izbiri motornega olja je dobro, da preverimo specifikacijo olj, ki jih proizvajalec avtomobilov priporoča za posamezen tip motorja, kajti sodobni pogonski agregati imajo čedalje bolj specifične zahteve glede motornih olj." Razlike med dobrim in slabim motornim oljem ne moremo soditi zgolj po nakupni ceni, pravi Špehar. Čeprav je cena nekaterih kakovostnih olj višja, pa se izdatek zanje povrne, ker je kakovostno olje dalj časa uporabno, ker bolj zaščiti mazalne dele in ker ga ni treba dolivati.

Ponaredki tudi v Sloveniji

Motorno olje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Uporabniki nemalokrat sami kupijo motorno olje in ga ob servisu vozila prinesejo svojemu mehaniku. Previdnost pri nakupu motornega olja ni odveč. Na trgu se pojavljajo ponaredki, ki jih je včasih težko prepoznati. Potrošniki se zanje odločijo, da privarčujejo kakšen evro.

"Na vsaki embalaži je zabeležena številka šarže (batch/charge no). Šarža na Shellovih izdelkih je tudi datumsko formulirana. Na osnovi te številke je možno preveriti, ali ta šarža dejansko obstaja," pojasnjuje Špehar, ki svetuje, da naj bodo kupci motornih olj pozorni tudi na nalepke. Veliko proizvodov ima sedaj zaradi združevanja na eni nalepki zapis v več jezikih. Če zgornji del nalepke odlepimo, je pod njo še dodatni tekst. Tovrstnih nalepk ponaredki navadno ne vsebujejo.  Ponaredki imajo tudi drugačen tip in dimenzijo črk ter slabšo kvaliteto nalepke v primerjavi z originalom.

Za zmogljive motorje sintetično olje

Strokovnjaki priporočajo za visokozmogljive motorje sodobna olja, narejena iz sintetičnega baznega olja. Ta olja imajo dodane izbrane pakete aditivov, ki se bolje obnesejo v zelo hladnih ali vročih klimatskih pogojih, hkrati pa zagotovijo večjo čistost motorje v in majhno porabo olja in goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.