Šport > Moto športi
61 ogledov

Gajser, Žagar in Jerman optimistični

Tim Gajser Saša Despot
Pred poletjem, ki za motošportnike predstavlja vrhunec sezone, so Marko Jerman, Matej Žagar in Tim Gajser optimistično razpoloženi.

Motociklist Marko Jerman, speedwayist Matej Žagar in motokrosist Tim Gajser so imeli v dosedanjem delu sezone 2017 različne uspehe. 

Na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani so se v prostorih krovne zveze AMZS predstavili vsi trije, ki so v svojih športih najbolje predstavljali Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih.

Jerman začel dobro

Marko Jerman | Avtor: Marko Jerman/Facebook Marko Jerman/Facebook

Jermana, udeleženca svetovnega prvenstva v vzdržljivotsnih dirkah, čaka naslednji konec tedna četrta preizkušnja sezone ne Slovaškem, ki bo zanj še posebej pomembna, saj nastopa za slovaško ekipo Maco Racing. S tretjim mestom na zadnji dirki v Oscherslebnu pa je napovedal, da lahko morda ekipa tudi v skupnem seštevku seže visoko.

"Letošnjo sezono smo zelo dobro začeli, s četrtim mestom na dirki Bol d'Or. Potem smo imeli nekaj tehničnih težav na dirki v Le Mansu, brez njih bi morda tudi tam že bili v igri za stopničke. Na tretji tekmi sezone pa se je končno vse skupaj sestavilo in smo bili na stopničkah," je o dosedanjem delu sezone dejal Jerman.

Na naslednjo dirko se bodo v ekipi še posebej dobro pripravili, saj bo v soboto 24. junija na dirkališču Slovakiaring blizu Bratislave, le 40 kilometrov od sedeža ekipe Maco. "Od te dirke pričakujemo veliko. To je domač teren, tam sem tudi dosti treniral in dirkal. Nenazadnje smo tudi po točkah blizu vodilnim v SP, v igri so morda tudi stopničke," še pravi Jerman.

Do konca njegove sezone sta še dve dirki, poleg te na Slovaškem še zadnja na Japonskem, kjer pa Jermanova udeležba še ni zanesljiva. Kot je dejal, bo veliko odvisno od tega, kako se bodo odrezali naslednji teden; če bodo po osemurni dirki še v igri za skupne stopničke, bo moštvo verjetno potovalo na Japonsko, sicer pa se bodo poti zaradi velikega finančnega vložka odpovedali.

Gajserja motijo poškodbe

Tim Gajser | Avtor: AP/AMZS AP/AMZS

Drugačne težave ima Tim Gajser. Svetovni prvak iz sezone 2016 se letos ukvarja predvsem s poškodbami. Zaradi padcev in zlomov ter okrevanja je izpustil zadnji dve dirki, zdaj okreva doma, danes pa je dejal, da je zdravstveno stanje že bistveno boljše. "Hvala vsem zdravnikom in fizioterapevtom, ki so skrbeli zame. Napredek je viden, bolje mi gre iz dneva v dan. Odvija se zelo hitro, nad pričakovanji, v kratkem bom šel na motor, da bom videl, kako bo reagiralo telo," je dejal Gajser.

Ta konec tedna je na sporedu dirka za državno prvenstvo v Mačkovcih, kjer pa njegova udeležba še ni povsem zanesljiva, pravi, da se bo odločil po tem, ko bo videl, kako se počuti na motorju. Treniral ni praktično nič od padcev v Latviji, ko se je potem samo še udeleževal treningov in kvalifikacij ter tudi dirke v Nemčiji, dokler ni zaradi prehudih bolečin odnehal, podrobnejši pregled pa je pokazal zlom lopatice.

"Čez 14 dni bo dirka SP v Italiji in tam bom skoraj stoodstotno nastopil. Tam se vedno počutim zelo dobro, to je zame skorajda domač teren, saj je vedno veliko mojih navijačev," je o bližnji prihodnosti dejal Gajser. Z možnostmi za obrambo naslova se noče več obremenjevati, pravim, da bo vsako dirko vzel kot posamično, upa pa, da bo do konca sezone še okusil slast zmage.

Žagar želi omejiti nihanja

Matej Žagar | Avtor: EPA EPA

Nekaj zdravstvenih težav je imel na zadnji dirki v Pragi tudi Matej Žagar. A zdaj je po tej plati vse v redu, najboljšega slovenskega speedwayista motijo le njegova nihanja na prvih štirih dirkah sezone. "Imam srečo, da je pred mano še večji del sezone. Rad bi odpeljal bolje, brez napak, a nihanja se dogajajo tudi drugim. Zdaj res lahko zmaga vsakdo, ni več tako kot pred desetimi leti, ko se je za najboljše vedelo, da bodo vedno v vrhu."

Dodal je, da mu ni všeč, ker v vedno večji meri odloča tehnika, ne pa vozniško znanje. Razmišlja tudi o še enem strokovnjaku za pripravo motorjev, poleg tega pa je priznal, da zanj po 15 osvojenih naslovih državnega prvaka in 16., ki mu je zelo blizu (potrditi ga mora še na zadnji dirki sezone), to tekmovanje ne predstavlja več pravega izziva. Zato je pripravljen prepustiti mesto mlajšim, sam pa poiskati druge izzive.

Eden bo tudi nastop na kvalifikacijski dirki za naslednjo sezono svetovnega prvenstva. Zanj je to nekakšen načrt B, če ob koncu te sezone ne bo med najboljšimi osmimi, ki imajo nastop v naslednji sezoni neposredno zagotovljen, polfinale ga čaka ta konec tedna v italijanskem Terenčanu pri Vidmu. "Rad imam dirke, kjer nastopam predvsem zase. Na njih lahko sproščeno počnem to, kar me res veseli," pravi Žagar, ki ga naslednja dirka na najvišji ravni čaka naslednji konec tedna v danskem Horsenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.