Svet
58 ogledov

Mount Everest je zaradi potresa nižji

Mount Everest EPA
Siloviti potres v Himalaji konec aprila je znižal najvišjo goro na svetu.

Mount Everest je zaradi potresa z magnitudo 7,8, ki je 25. aprila prizadejal osrednji del Nepala, odslej nižji. To so ugotovili pri neprofitnem georaziskovalnem konzorciju UNAVCO, ko so analizirali najnivejše podatke z evropskega satelita Sentinel-1A, specializiranega za geološke analize Zemljinega površja.

PREBERITE ŠE: Čudeži se dogajajo - stoletnika rešili po sedmih, trojico po osmih dneh

Po podatkih UNAVCO se je Mount Everest po potresu znižal za okoli 2,5 centimetra. Vendar pa gre šele za prvo analizo, podrobnejše bodo sledile v prihodnjih tednih. Takšno premikanje v Himalaji je posledica silovitega premika tektonskih plošč v potresu, zaradi česar je sprostil ogromen pritisk in posledično povzročil tudi "sprostitev" površja na območju Mount Everesta, je za Huffington Post pojasnil ameriški profesor geoloških znanosti Roger Bilham, ki je proces primerjal z močnim pritiskom na britev. "Če jo stisnete, se bo britvica dvignila. Ko jo spustite, bo spet prešla v originalno obliko." 

Himalaja po potresu | Avtor: German Aerospace Center German Aerospace Center
Po prepričanju Bilhama se je Everest zmanjšal manj kot pravijo pri UNAVCO, "le" za nekaj milimetrov. Nasprotno pa se je celotna gorska veriga Anapurne v osrednjem Nepalu, ki je bližje epicentru, dvignila in to kar za 20 centimetrov. 

Geologi so že tudi izmerili, da se je prestolnica države Katmandu po potresu vertikalno dvignila za cel meter. 

Znanstveniki bodo nepalski potres v prihodnje zelo podrobno preučili, saj želijo dognati, kaj se dogaja z indijsko in evrazijsko ploščo ter kje lahko v bodoče pričakujemo tovrstne silovite potrese, ki je v Nepalu po uradnih podatkih vzel najmanj 7.000 življenj ter razrušil velik del države.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.