Slovenija
279 ogledov

Stari starši vnukov ne morejo posvajati in tako bo tudi ostalo

Že več generacij zaporedoma je Babica, d. o. o., najboljša rešitev za otroke. Žurnal24 main
Novela zakona o družinskih razmerjih ne spreminja določila glede možnosti posvojitve otrok s strani starih staršev. Že zdaj veljavni zakon namreč ne omogoča, da bi stari starši posvojili vnuke. To možnost je sicer predvidel družinski zakonik, ki je bil zavrnjen.

"Medtem, ko stari starši otrok ne moreno posvojiti, jih homoseksualni pari lahko," meni Metka Zevnik iz iniciative Za otroka Gre!.

Dejstvo je, da stari starši te možnosti niso imeli tudi pred spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in da se zakon v členih, ki določajo možnosti posvojitve ni v ničemer spremenil. Spremenila se je le pravica do zakonske zveze. Zakon, o katerem bomo v nedeljo odločali na referendumu, zdaj pravico, da sklenejo zakonsko zveze, daje tudi istospolnim parom.

Po referendumu bo tako kot danes

Tudi, če bo novela zakona, ki omogoča, da zakonsko zvezo sklene istospolni par, sprejeta, se glede posvojitev ne bo nič spremenilo. V določbah, ki se nanašajo na možnosti posvojitve otroka, oziroma na pravice starih staršev do otrok, namreč ni nobene spremembe. Zakon bo v tem delu tako ostal tak, kot je, če bodo na referedumu zmagali zagovorniki izenačitve pravic istrospolnih parov ali nasprotniki.

Sorodnika v ravni vrsti ni mogoče posvojiti

Sicer pa zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pravi, da sorodnika v ravni vrsti, torej vnuka, pravnuka ni mogoče posvojiti, tako tudi ne brata ali sestre.

"V primeru, ko otrok potrebuje nadomestno varstvo, vedno preverijo možnosti namestitve otroka v okviru njegove sorodstvene mreže. Otroka se tako lahko namesti tudi starim staršem ali drugim sorodnikom," pravijo na ministrstvu za delo, družine in enake možnosti. 

Stari starši rejniki do polnoletnosti

Centri za socialno delo ponavadi v primerih, ko otroku umrejo starši ali iz določenega razloga niso sposobni skrbeti za otroka, stari starši postanejo njihovi rejniki do polnoletnosti.

"Na ministrstvu nismo naklonjeni zakonskim ureditvam v smislu, da bi stari starši posvojili otroke, saj se s tem poruši sorodstveno razmerje (starš otroka postane njegov brat ali sestra)," pravi na ministrstvu. Ministrica Anja Kopač Mrak ob tem dodaja, da je razprava o členih, ki se nanašajo na posvojitve seveda takoj, ko do take pobude pride v državnem zboru. 

Sami predlagali, sami zavrnili

Možnost posvojitve s strani starih staršev je sicer predvidel družinski zakonik. Pri odstavek 217. člena se je glasil:"Ni mogoče posvojiti sorodnika v ravni vrsti, razen vnuka. Posvojiti tudi ni mogoče brata ali sestre." Člen so vnesli na pobudo civilne iniciative Za družino in otrokove pravice. Prav na pobudo te iniciative pa so glede družinskega zakonika izvedli referendum na katerem so ga volivci zavrnili.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • dehdeh 10:18 18.december 2015.

    Statiske očitno res ne lažjo... večina tistih proti je neizobrženih in pa starih (možgani ne funckionirajo več tako kot bi morali).Opažam da veliko teh še brati ne zna :)Hopelesshttps://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1551692_592471577566870_6867214245187048436_n.jpg?oh=7ebb95c7e354e364599fd35f3110add8&oe;=56DA5756

  • marabunta 09:57 18.december 2015.

    točno tako, saj se glede tega nič ne spremeni, tudi sedaj se otroka pusti v okolju, ki ga je navajen in mu koristi (pri babici ali dedku na primer) in se ga ne pošilja nekomu tretjemu....nekaterim to še vedno ni ...prikaži več jasno ali pa jim noče biti, ker imajo potem to kot argument pri referendumu...beda

  • marabunta 09:34 18.december 2015.

    dej preberi si zakon, pa ne bluzi.....je treba uporabljat možgane za razumet pravila, ne pa poslušat nebuloze, ki jih nekdo trosi okrog