Slovenija
225 ogledov

Mramor zaradi dodatka za stalno pripravljenost ponudil svoj odstop

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Finančni minister je zaradi afere z dodatkom za stalno pripravljenost ponudil svoj odstop, vendar Cerar odstopa ni sprejel, ob tem pa našteval ministrove uspehe.

Premier Miro Cerar je sporočil, da ni sprejel odstopa ministra za finance Dušana Mramorja, ta mu ga je ponudil danes, po izgubi zaupanja zaradi afere z izplačevanjem spornih dodatkov za stalno pripravljenost na fakultetah.

Mramorjev odstop bi škodil državnim interesom

"Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspel je stabilizirati javne finance. Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Republike Slovenije," je predsednik vlade dejal na novinarski konferenci. 

Cerar je ob tem poudaril, da je Mramor svojo napako obžaloval, se zanjo javno opravičil in jo bo tudi v celoti popravil, saj je napovedal, da bo dodatek v celoti vrnil. 

"Minister je najboljši finančni minister v Evropi, kar dokazuje tudi nagrada, ki jo je dobil," je na vprašanje, zakaj je pred tem sprejel odstop ministrice Stanke Setnikar Cankarjeve, ki je to storila prav zaradi visokih honorarjev, odgovoril predsednik vlade in ob tem dejal, da Mramor večjih napak v času ministrovanja ni storil.  

Mramor se opravičuje vsem, ki jih je kakorkoli prizadel 

Minister pojasnjuje, da je v svojih izjavah glede dodatka za stalno pripravljenost navajal dejstva in še enkrat poudarja, da je predlagano rešitev sprejel v dobri veri, da je zakonita. Hkrati se opravičuje vsem, ki jih je s svojim dejanjem kakorkoli prizadel in bo vsa prejeta sredstva iz tega naslova vrnil.

Žal mu je, da se vprašanje zakonitosti ni razčistilo na višji ravni že leta 2008, ko se je dodatek začel izplačevati, temveč šele leta 2015.

Mramor še prejšnji teden menil, da so pozivi po odstopu nekorektni

Po razkritju, da so nekatere fakultete v Ljubljani izplačevale dodatke za stalno pripravljenost, med pa sta tudi ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič in finančni minister Dušan Mramor, so se pozivi po odstopu obeh kar vrstili.

Posebej na udaru pa je bil finančni minister Mramor, ki je po mnenju mnogih izgubil kredibilnost pri zagovarjanju politike varčevanja. Kot prvi so ga odstopu pozvali visokošolski sindikati, saj so menili, da ne more več verodostojno opravljati svoje funkcije, ob tem so ga pozvali, naj vrne denar: "Da omejitve za nekatere veljajo, drugi pa se očitno na kreativen način znajdejo, da zanje omejitve ne veljajo," so sporočili. 

Mramor naj bi kot dekan od leta 2008 do oktobra 2013 z dodatki za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto. Vrnili je nameraval dodatke za zadnjih deset mesecev, pa še to na šest obrokov.

Preberite še:

Da so bili omenjeni dodatki izplačani nezakonito, je ugotovil inšpektorat za javni sektor. Tudi policija je potrdila, da v zvezi z izplačevanjem dodatkov poteka obsežna kriminalistična preiskava, postopek v zvezi z omenjenim dodatkom pa vodi tudi komisija za preprečevanje korupcije

Na Mramorjev odstop so se zaenkrat odzvali v stranki DeSUS, kjer menijo, da je Mramor ravnal korektno, ko je "spričo dogodkov ponudil svoj odstop."  

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 48
  • primorka 21:41 19.januar 2016.

    A res, mu je ponudil odstop ? Napisal ga pa je na toaletni papir ! Zaradi takih stvari, zelo minimalnih zneskov so ljudje dobili ODPOVEDI ! A razumete, vi butli, da nismo vsi enaki pred zakonom ! PA BI MOGLI BITI !!!

  • dragec 11:55 19.januar 2016.

    Še nisem obupal, Trosim svoj gnoj na desnico in gledam to nesposobno, neodločno, nedisciplinirano, razdeljeno levico

  • Ferluci 08:36 19.januar 2016.

    Pa kaj, to je bil dogovor. To vsak idio ve. Vse za rajo.