Magazin > Odnosi in prosti čas
33 ogledov

Mraz in sonce

mama Shutterstock
Dojenčke do enega leta ne izpostavljajte soncu, dobro jih oblecite, imejte jih v senci in poskrbite, da dovolj pijejo. Pred mrazom jih zaščitite z mastno kremo.

"Koža dojenčkov je zelo tanka in občutljiva, zato jih ne izpostavljamo soncu, uporabljati mora ustrezno pokrivalo in kreme za zaščito pred soncem," pravita Sanela Fazlić in Bor Bitenc, mag. farm. iz Lekarna Bitenc. Za mraz pa svetujeta, da zaščitimo odkrite dele kože, zlasti obraz, z mastno kremo, da preprečimo nastanek trajno rdečih lic ali nosu, ki so posledica počenih kapilar.

Dojenčke ne na sonce

"Linije za nego kože otrok in dojenčkov so večinoma narejene tako, da jih uporabljamo že od rojstva naprej," pojasnjujeta. Dojata, da naj dojenčkov do enega leta ne bi mazali z izdelki za zaščito pred soncem, ki vsebujejo kemične filtre. Zato izberemo izdelke, ki so namenjeni otrokom do enega leta in vsebujejo le titanov dioksid.

"Dojenčkov do enega leta soncu ne izpostavljamo," opozarja Kristina Vrtačnik, mag. farm. iz Lekarne Ljubljana. Zato jih zaščitimo z oblačili in zadržujemo v senci, ob tem pa skrbimo, da so dovolj hidrirani. "Tudi starejših otrok ne izpostavljamo soncu preko dneva, temveč le v zgodnjih jutranjih in pozno popoldanskih urah," pravi. Takrat za zaščito svetuje uporabo kreme posebej namenjene otrokom, ki vsebujejo posebej prilagojene mešanice filtrov, ki ščitijo tako pred UVA žarki (kemični filtri) kot pred UVB žarki (fizikalni filtri).



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.