Svet
14 ogledov

Mreža Anonymous napovedala vojno Islamski državi

Anonymous Reuters
Hekerska mreža Anonymous je po petkovih terorističnih napadih v Parizu napovedala val spletnih napadov na Islamsko državo, kar so objavili v videoposnetku na spletu. Francoski predsednik Hollande je medtem napovedal vrsto ukrepov in povedal, da je Francija v vojni.

V posnetku moški z znano masko, zaščitnim znakom hekerske mreže Anonymous, omeni, da so džihadisti Islamske države, ki je prevzela odgovornost za napade v Parizu škodljivci, ki jih je treba loviti.

Ti napadi ne morejo ostati nekaznovani,” je v francoskem jeziku poudaril moški z masko. “Sprožili bomo največjo operacijo kdajkoli, usmerjena bo proti vam. Pričakujte številne spletne napade. To je vojna. Bodite pripravljeni,” je rekel moški in še dodal, da ne pozabljajo in ne oproščajo.

Po infomracijah svetovnih medijev so se ti napadi že začeli, za začetek naj bi onesposobili številne profile islamskih skrajnežev na Twitterju.

Hollande: Francija je v vojni

Francoski predsednik Francois Hollande je ravno tako izpostavil, da je Francija v vojni. V svojem govoru pred parlamentom, ki ga je začel z minuto molka v spomin na žrtve petkovih napadov v Parizu, je izpostavil, da je Francija v preteklosti premagala tudi že hujše sovražnike.

Tisti, ki so v preteklosti napadli Francijo, so bili na koncu vedno poraženi. Tako bo tudi tokrat. Napadi na Pariz so napadi na našo državo in na naše vrednote. Pred njimi se ne bomo umaknili. Naša demokracija je premagala veliko hujše sovražnike, kot so ti nagnusni morilci,” je še poudaril Hollande.

Po terorističnih napadih se je Hollande zavzel za sejo Varnostnega sveta Združenih narodov o boju proti Islamski državi, na kateri bi sprejeli resolucijo proti IS. "Uničenje IS je naloga mednarodne skupnosti," je ob tem dejal francoski predsednik.

Pojasnil je tudi, da so bili petkovi napadi v Parizu načrtovani v Siriji, pripravljeni v Belgiji in nato izpeljani v Franciji, pri tem pa so imeli napadalci pomoč tudi v sami Franciji.

Nevarne bodo hitreje izgnali

Pariz naj bi po terorističnih napadih zaostril zakonodajo na področju varnosti. Tujce, ki predstavljajo nevarnost za nacionalno varnost, naj bi poslej hitreje izgnali iz države, je pred obema domovoma francoskega parlamenta v Versaillesu napovedal Hollande. Dodal je, da naj bi zaostrena zakonodaja omogočala, da bi Francozom odvzeli državljanstvo v primeru, če bi bili obsojeni zaradi napada na "temeljne interese naroda".

Tistim, ki imajo dvojno državljanstvo, pa naj bi v primeru, da predstavljajo "teroristično tveganje", prepovedali vstop v državo. Prav tako namerava Pariz zaostriti kazni za kazniva dejanja s področja varnosti.

Francoski parlamenta naj bi v sredo razpravljal o podaljšanju izrednih razmer v državi. Na 12 dni omejene izredne razmere, ki so jih uveljavili brez glasovanja v parlamentu, naj bi tako podaljšali za tri mesece. Hollande je ob tem tako narodno skupščino kot senat pozval, naj o podaljšanju izrednih razmer glasujeta še ta teden.

Komentarjev 6
  • Igor Đukanović 07:49 17.november 2015.

    So pač navadna mafija, ki poskuša pritisniti na nas, da potisnemo begunce nazaj, da jih lažje pokradejo. Mafija tipa Arkan. Če se še kdo spomni tatiča, pokojnega Cecinega moža...

  • Igor Đukanović 07:48 17.november 2015.

    "Islamska država" nima nikakršne zveze z islamom. Niso udarili po Oktoberfestu. Še manj so izvedli nočni napad na "dekadentni" Pariz in zajeli prostitutke. Saj da so "proti prostituciji in dekadenci". Nadali so le tam, kjer je največ navadnih ljudi. Od ...prikaži veči. Od nogometne tekme dalje. Tako da niso napovedali vojne Franciji in je edino smiselno, da ni Francija tista, ki odgovori.

  • Igor Đukanović 07:45 17.november 2015.

    Bravo...