Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Mučili so se kot v času Tudorjev

tudorska kmetija
1/6
Lion TV & ALL 3 MEDIA
"V šovu pokažemo, da so številne stare tehnike še vedno tako uporabne kot nekoč. Ruth je na primer ustvarila shrambo. Danes pa za hladilne skrinje zapravljamo ogromno denarja,“ je za nas povedal Peter Ginn iz serije Tudorska kmetija.


Zgodovinarji Ruth Goodman, Peter Ginn in Tom Pinfold so se vrnili v obdobje tudorske Anglije, da bi odkrili kruto realnost življenja na kmetiji Abbey. Motivirani z željo po novih odkritjih si prizadevajo odkriti in obuditi stare običaje, kar dosežejo tako, da prevzamejo miselnost in življenje določenega obdobja. Da bi ga bolje razumeli in interpretirali, za preživetje in vsakdanja opravila uporabljajo zgolj materiale in tehnologijo, ki so bili takrat na voljo. Kot nam je povedal Peter, se je naučil tehnike, ki jo še zdaj uporablja.

Zakaj ste se odločili sodelovati v tem projektu?
Tom Pinfold: Zaradi izziva – fizičnega in psihičnega. To, da moraš veliko stvari narediti sam, pa je predstavljalo največji izziv. Fizično delo, ki sestavlja večji del dneva, je izjemno težko. V času tudorske vladavine je obstajal neke vrste mlin, ki je ljudem olajšal pridobivanje vode. Nam bi bilo seveda lepše in lažje, če bi lahko odprli pipo, šli po vedra in vodo nesli naravnost h kravam. Mislim, da kljub izzivom ne moremo trditi, da smo živeli v tudorskem obdobju. Izkušenj prednikov ne moremo natančno poustvariti, opaziš pa stvari, do katerih nimaš več dostopa. Ne moreš v trgovino po žeblje, novo kladivo, ker tega včasih niso imeli.

Kaj je bilo za vas najtežje?
Peter Ginn: Odhod. Kot je povedal Tom, se na novo življenje hitro privadiš. V projekt smo vložili veliko dela, na koncu pa moramo vse pustiti za sabo. Pogrešali bomo tudi naše krave, s katerimi smo se odlično razumeli. V tistem času so namreč orali z voli, a teh nismo imeli na voljo. Imeli pa smo nekaj krav, ki tovrstnega dela niso bile vajene. Potrebovali smo kar nekaj časa, da smo z njimi vzpostavili odnos in jih usposobili za oranje. Ko smo se 'spoprijateljili', smo se imeli fantastično. /.../ Med projektom smo sicer najbolj pogrešali podporo skupnosti, saj smo morali vse narediti sami. Tudi trgovine z orodji smo pogrešali.

Kaj ste se med snemanji naučili? Obstaja kakšna stvar, ki jo še vedno uporabljate?
Peter Ginn: Apnenec. Segreješ ga na 900 stopinj, nato izgine ves ogljikov dioksid. Dodaš vodo, potem pa z maso, ki se malce razdrobi, namažeš steno. Ko voda izhlapi, iz mase spet nastane apnenec. V primerjavi z betonom in cementom je ta omet okolju prijaznejši. V svojem domu omet popravljam le še tako.

Je kdo od vas med snemanji zbolel? Ste lahko vzeli sodobna zdravila?
Peter Ginn: Bil sem močno prehlajen. Za počitek in skodelico čaja ni bilo časa. Zdravil sem se z domačo zdravilno rastlino ožepkom in vročo vodo z medom. Bilo je zelo učinkovito. Ožepek smo ravno za takšne primere gojili v vrtu.

Zakaj je ta šov relevanten za današnji čas?
Tom Pinfold: V šovu pokažemo, da so številne stare tehnike še vedno tako uporabne kot nekoč. Ruth je na primer ustvarila shrambo. Po tleh je polila vodo, odprla dve polkni, da je nastal prepih, in soba je bila hladna. Zelo enostavno, a učinkovito. Danes pa za hladilne skrinje zapravljamo ogromno denarja. Po mojem mnenju je dobro, da si ogledamo star način dela in evolucijo, katere del smo sedaj. Včasih so se stvari spremenile le zaradi spremembe. Že nekoč so namreč imeli učinkovite stvari. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.