Vizita za živali > Novice
24 ogledov

Mučiteljem višje kazni, a vseeno milejše od prvega predloga

Mučenje psa Dare Čekeliš
Uveljavlja se novela kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali. Novela kot kaznivo dejanje določa organizacijo borb živali in vzrejo živali za borbe, kar je bilo doslej opredeljeno kot prekršek.

Novela zakona, ki zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi, se vendarle ne uveljavlja v obliki, kot so želeli predlagatelji, ZL. Prvotni predlog je namreč predvideval bistveno strožje ukrepe - sodišče bi v primeru mučenja lastniku žival odvzelo, prav tako bi mu lahko prepovedalo lastništvo in stike z njo. Kot kaznivo dejanje je izrecno določilo spolno zlorabo živali, organiziranje in sodelovanje v živalskih borbah, zanemarjanje živali ter načrtno parjenje živali za namene živalskih borb.

Doslej so bile za mučenje živali predvidene razmeroma nizke kazni. Za surovo ravnanje z živaljo je bila predvidena denarna kazen oziroma do leto zapora. Do dve leti zapora pa se je predvidevalo, če je storilec mučil več živali, ali je mučeno žival trajno hudo pohabi oziroma je ta poginila. Po prvotnem predlogu pa bi se mučenje živali lahko izreklo do pet let zapora, za organizacijo pasjih bojev pa do osem let zapora.

Spremembe zakonika, ki se danes uveljavljajo, zvišujejo kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali (do enega oziroma treh let zapora). Med novimi kaznivimi dejanji pa se kot kaznivo dejanje določa le organizacija borb živali, ki je bila po dosedanji zakonodaji opredeljena kot prekršek.

Lani šest odstotkov več primerov mučenja

Prvo zaporno kazen zaradi mučenja živali so na slovenskih sodiščih izrekli leta 2011. Takrat so v Kopru na mesec dni za zapahi obsodili moškega, ki je svojega psa kruto zanemarjal, imel na prekratki verigi, pes je bil podhranjen, na sebi je imel na stotine zajedavcev in gnojnih ran, zaradi česar živali ni bilo več pomoči in so jo morali uspavati.

Kmalu zatem je odmevala trimesečna zaporna obsodba za moškega, ki je sosedovega psa zavezal za avto in ga po cesti vlekel do smrti, pa tudi polletna zaporna kazen za pomurskega kmeta, ki je do smrti izstradal 22 glav govedi.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo sicer leta 2010 izrečenih deset sodb zaradi mučenja živali, leto kasneje pa osem. V letu 2012 si jih našteli 14, leto kasneje štiri več, predlani pa šest. Prekrškov po zakonu o zaščiti živali pa je bilo lani 1311, kar je za 6 odstotkov več kot leto pred tem.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 3
  • Sonja53 09:01 17.junij 2016.

    Prascem bi že dala "samo PREKRŠEK"!!!

  • Sonja53 08:59 17.junij 2016.

    Grozno in nesprejemljivo!!! Sigurno so glasovali za milejše kazni tisti - ki so sami mučitelji!!!Kdor zavedno muči živali in jih zanemarja priklenjene - je treba NAJHUJE KAZNOVATI!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:06 11.junij 2016.

    "Mučiteljem višje kazni, a vseeno milejše od prvega predloga"A to zato ker je ZL predlagala strožjo kazen pa je treba iz ideološkega principa izpodbijat?