• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

V stiku s hrano

1 komentar

Muhe nevarnejše od ščurkov

Muhe so prenašalci mikroorganizmov, ki lahko pri ljudeh povzročajo številne bolezni.

G. Z. / Atlanta

 

(Foto: Profimedia)

67 odstotkov ljudi bi prenehalo jesti hrano, če bi se je dotaknil ščurek, le trije odstotki pa bi storili enako, če bi se njihovega krožnika dotaknila muha, je pokazala raziskava podjetja Orkin. Kljub rezultatom pa raziskovalci opozarjajo, da so muhe do »dvakrat bolj umazane kot ščurki«.

 
Razlika med muhami in ščurki je v tem, da se prvi prehranjuje z ostanki hrane, muhe pa z gnilimi stvarmi, zaradi česar prenašajo več mikrobov. Ko muha pride v stik s hrano, skozi usta izbruhne vse, kar ima v sebi, da lahko počiva. Prav zardi tega so ti insekti prenašalci mikroorganizmov, ki lahko pri ljudeh povzročajo številne bolezni.

Poleg hrane pa muhe pogostokrat pristanejo tudi na smeteh, živalskih truplih in iztrebkih. Biologi izpostavljajo, da lahko do zapletov pride, ko muha stopi v stik z nekuhanimi živili, ki jih pustimo v okolju, ugodnem za rast bakterij – na primer zunaj hladilnika. V najhujših primerih lahko zaradi muh ljudje zbolijo celo za boleznimi, kot sta salmonela in tifus ali pa dobijo črevesne parazite.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima