• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Souporaba vozil

0 komentarjev

Murska Sobota glede elektromobilnosti lahko zgled za Slovenijo

Murska Sobota je postala prvo manjše mesto v Evropi, ki omogoča souporabo 100-odstotno električnih vozil. Odločili so se za sistematičen prehod v trajnostna organizirana mesta. Župan zasebno in službeno še vedno uporablja 10 let stari dizelski vozili.

Gregor Prebil / Murska Sobota

 

Po Ljubljani je delitev 100-odstotno električnih vozil na voljo tudi že v Murski Soboti. V Sloveniji je ta hip okoli 50 vozil za delitev, leta 2018 pa naj bi jih bilo že okoli 500. (Foto: Anže Petkovšek)

  •  

    Iz občine Murska Sobota so nam odgovorili, da bodo spodbujali zamenjavo zastarelih komunalnih vozil z nizkimi emisijskimi razredi EURO z hibridnimi ali električnimi vozili, pri čemer bodo komunalna podjetja postopno zagotovila potrebno polnilno infrastrukturo. Na občini imajo trenutno skuter na električni pogon, javno podjetje Komunala pa ima tudi električne avtomobile.

Projekt souporabe vozil je odraz enega največjih svetovnih trendov – ekonomije delitve. Temelji na uporabniških vzorcih mobilnosti, ki kažejo, da lastniško vozilo v povprečju kar 92 odstotkov vsega časa stoji neuporabljeno, pri čemer ves ta čas lastniku povzroča stroške.

Na naše vprašanje zakaj so se v mestu, ki šteje dobrih 12 tisoč prebivalcev, odločili za delitev vozil in to električnih, so nam iz kabineta župana Murske Sobote Aleksandra Jevška odgovorili, da želijo tekmovati z drugimi mesti v kategoriji visoke kakovosti življenja s ciljem, da pripravijo mesto na prihodnost in hkrati zagotovijo visoko kakovost življenja. Mestna občina Murska Sobota se hkrati nahaja na območju kjer je evidentirana največja obremenjenost z delci PM10.

Za zdaj si lahko delijo tri avtomobile

Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot 50 odstotkov, pojasnjujejo, uporabnikom pa omogoča, da prek pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Projekt souporabe vozil je eden največjih svetovnih tokov, ki se seli tudi v majhna mesta, kot je Murska Sobota.  


V Murski Soboti so za zdaj trije avtomobili, ki jih je mogoče najeti na dveh mestih, spomladi naj bi jih bilo deset. To so 100-odstotno električna vozila BMW, Renault, Smart in Nissan.

Zaradi onesnaženosti z nevarnimi delci PM10 so letos sprejeli Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju občine in podrobnejši program ukrepov. Z novelacijo omenjenih aktov v letošnjem letu bo med ostalimi ukrepi posebno poglavje spodbujanje elektromobilnosti, kjer bodo podrobneje naštete aktivnosti ki jih bo izvajala občina.

"Ne glede na to, da je končni cilj z vidika kakovosti zraka prehod k prevozu blaga na železnici in k trajnostni mobilnosti potnikov, lahko v prehodnem obdobju prehod dizelskih motorjev osebnih avtomobilov k elektromotorjem pomembno prispeva k zmanjšanju izpustov delcev," pojasnjujejo v Murski Soboti.

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek niti zasebno, niti službeno nima v lasti ravno ekološkega vozila. Zasebno vozi dizelski renault koleos, službeno vozilo pa je prav tako dizelski audi A6 (letnik 2007).  

Vsako večje parkirišče s polnilnico

V skladu z bodočim razvojem elektromobilnosti bo za preboj in večji obseg elektromobilnosti občina na svojih zemljiščih omogočila postavitev polnilne infrastrukture (trenutno delujeta dve javni postaji), ob javnih parkiriščih v mestu in parkiriščih PR bo občina zagotovila, da bo vsaj dva odstotka parkirnih mest opremljenih s hitrimi polnilnicami.

Občina bo s predpisi uredila, da morajo bodoči investitorji skupnih stanovanjskih stavb od leta 2018 naprej na parkirišč lastnikov stanovanj, kjer je več kot 30 parkirnih mest, zagotoviti na to število parkirnih mest vsaj eno parkirno mesto rezervirano za parkiranje in polnjenje s hitro polnilnico, hkrati pa bo spodbujala trgovce in gostince, da opremijo parkirne površine s hitrimi polnilnicami.

grega.prebil@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima