Šport > Moto športi
56 ogledov

V Italijo ob Gajserju še brata Irt

Tim Gajser AP/AMZS
V Italiji bo konec tega tedna na sporedu enajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP, na njej pa bodo nastopili tudi trije slovenski predstavniki.

Ob aktualnem svetovnem prvaku Timu Gajserju, ki se po poškodbi vrača na dirke za svetovno prvenstvo, bosta na prenovljeni progi v Ottobianu nastopila tudi brata Jernej in Peter Irt.

Gajser je tudi letošnjo sezono začel odlično in prevzel vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva, toda po padcu v Latviji in tekmi v Nemčiji, ko si je po novem padcu zlomil lopatico, je moral po nekajtedenski rehabilitaciji izpustiti dve naslednji tekmi v Franciji in Rusiji, tako da je v skupnem seštevku zdaj na petem mestu.

Ob njegovi odsotnosti se je vrstni red v skupnem seštevku na vrhu precej pomešal. Vodi Italijan Antonio Cairoli, ki bo pred svojimi navijači še dodatno motiviran, drugi je s 47 točkami zaostanka Belgijec Clement Desalle, tretji pa iz dirke v dirko hitrejši Francoz Gautier Paulin. Pred Gajserjem je tudi Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je po ponesrečenem začetku sezone ujel pravo formo in postaja vse nevarnejši.

"Ko sem izvedel, da imam zlomljeno lopatico, se mi je najprej sesul svet. Potreboval sem kar nekaj dni, da sem prišel k sebi, saj me je dejstvo, da sem poškodovan, precej potolklo. Čez čas sem se začel zavedati, da je to del športa in da tako pač mora biti. Na srečo je rehabilitacija potekala nad pričakovanji, želel bi se zahvaliti doktorju Matjažu Vogrinu in fizioterapevtu Samu Miklu, ki sta zaslužna za to, da sem se lahko že v nedeljo vrnil na motor. Sem na pravi poti, da bom lahko spet delal to, v čemer najbolj uživam," je pred dirko v Italiji dejal Gajser, ki se s točkami in zaostankom ne obremenjuje, želi se le čim prej vrniti v staro formo in ujeti zmagovalni ritem. Minulo nedeljo je Gajser zmagal na dirki državnega prvenstva v Mačkovcih.

V elitni kategoriji MXGP bosta ob Gajserju na startu tudi brata Irt, ki se prav tako vračata po poškodbah. Oba sta pred dvema tednoma v Radizelu uspešno nastopila na dirki evropskega prvenstva, kjer sta osvojila prvo in drugo mesto. Mlajši brat, Peter, je med sezono menjal ekipo in bo v Italiji prvič zastopal barve nove ekipe Sturm Racing, kjer bo prav tako tekmoval z motorjem znamke Yamaha.

"S Petrom sva imela nekaj lažjih poškodb. V Nemčiji sem si izpahnil ramo, zato še nisem stoodstotno pripravljen. So pa zadnje tekme v Radizelu in v nemškem prvenstvu pokazale napredek. Tekma v Italiji bo izredno težka, saj gre za peščeno podlago, napovedane pa so tudi visoke temperature," pa je pred dirko v Italiji dejal Jernej Irt.

Na sceni tudi Pancar in Mausser

V Italiji pa bosta konec tedna nastopila tudi Jan Pancar in Maks Mausser, ki bosta do čim boljšega rezultata skušala priti na dirki evropskega prvenstva. 

Oba predstavnika mladinskih vrst sta letos prestopila v višjo kategorijo, kjer še nabirata izkušnje. Pancar bo tekmoval v kategoriji EMX 250, Mausser pa v kategoriji EMX 125. Prva vožnja ju čaka že v soboto, druga pa v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.