Slovenija
21 ogledov

MZZ svari popotnike

egipt protest Reuters
Ministrstvo za zunanje zadeve slovenske popotnike opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu.

Popotnikom na MZZ svetujejo, naj se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Veleposlaništev Slovenija ne zapira.

Na podlagi informacij, ki so jih v začetku avgusta pridobile ZDA, so dodatno varnostno ogrožena predvsem diplomatska predstavništva ZDA v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, ki so jih tudi preventivno začasno zaprli, MZZ pojasnjuje v obvestilu, objavljenem na spletni strani.

Terorističnim napadom so po navedbah ministrstva posebno izpostavljeni kraji, ki imajo simbolen pomen, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura, zlasti letalski, železniški in ladijski promet, gospodarska in turistična središča, hoteli, tržnice, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj.

V terorističnih napadih se lahko uporabijo zelo različna sredstva: od razstreliv in strelnega orožja do ugrabitev in zajetij talcev. Cilji in žrtve terorističnih dejanj so pogosto naključno izbrani, opozarjajo.

Tveganje majhno, a previdnost ne bo odveč

Stopnja teroristične ogroženosti se od države do države razlikuje, tarče napadov pa so pogosteje tiste države in regije, v katerih se teroristična dejanja ponavljajo in kjer imajo teroristi podporo prebivalstva oz. kjer napade omogočajo na splošno slabši varnostni ukrepi krajevnih oblasti.
"Tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, je sicer bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino, kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja," sicer dodajajo na MZZ, a kljub temu vedno in vsem priporočajo previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje opozoril pri potovanju v tujini.

"Svetujemo, da si pred in med potovanjem v tujino pridobite informacije o razmerah na cilju potovanja iz vseh dostopnih virov, da spremljate tudi informacije v tamkajšnjih medijih in da o opaženih sumljivih pojavih obvestite policijo ali varnostne organe," dodajajo.

Nevaren Egipt

Slovenija ima sicer v regiji, ki je po ocenah ameriških obveščevalcev še posebno ogrožena, veleposlaništvo le v Kairu. To, kot so na MZZ potrdili, ostaja odprto. "Na veleposlaništvu smo že doslej izvajali poostrene varnostne ukrepe z namenom zaščite osebja veleposlaništva in same infrastrukture," so dodali.

Na spletni strani MZZ sicer opozarja, da za Egipt "obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države". "Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov," svarijo.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju po ocenah MZZ še naprej ostajajo varna, svetujejo pa običajno previdnost ter upoštevanje navodil lokalnih organov in organizatorjev potovanj.
Odsvetujejo pa vsa nenujna potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.