Svet
36 ogledov

Na Antarktiki našli novo obliko življenja

Biologi so sicer že uspeli ustvariti DNK za umetno narejen organizem, vendar so Žurnal24 main
Ruski znanstveniki zatrjujejo, da so našli novo obliko življenja, ki je že več milijonov let pod ledom Antarktike izolirana od ostalega sveta.

Po več kot desetletju vrtanja v debelo ledeno skorjo na Antarktiki je ruska odprava lani prebila plast ledu in vzela vzorce vode iz ogromnega jezera Vostok, ki nedotaknjeno počiva pod ledom že najmanj 14 milijonov let.

Znanstveniki trdijo, da so mračna prostranstva jezera Vostok, ki leži okrog 3700 metrov pod ledom, pravzaprav okno v svet, kakršen je obstajal pred ledeno dobo in da obenem s preiskavo ogromne vodne gmote lahko lažje ugibamo, kakšne bi lahko bile oblike življenja na drugih planetih.

"Najdena bakterijska DNK ni enaka niti eni poznani vrsti na svetu. Če bi jo našli na Marsu, bi lahko brez kakršnih koli dvomov zaključili, da življenje na Marsu obstaja. Gre pa za primerek iz Zemlje. To je oblika življenja, ki do sedaj ni bila poznana in ni bila katalogizirana," je povedal Sergej Bulat z inštituta za jedrsko fiziko v Sankt Petersburgu. "Podobnost z drugimi vzorci DNK je največ 86 odstotkov," je še povedal Bulat in dodal, da manj kot 90 odstotna podobnost kaže na nove oblike življenja.

Američani in Britanci zaostajajo za Rusi

Ameriški in britanski znanstveniki so zaenkrat še za ruskimi kolegi. Američani so v jezeru Whillans, ki je prav tako pod ledenim pokrovom, sicer našli žive mikrobiološke organizme, a so zaključili, da je potrebnega več časa, da bi določili vrsto in funkcije bakterije. Britanci so na jezeru Ellsworth ustavili dela zaradi težav z vrtanjem v ledeno skorjo.

Življenske oblike, skrite pod debelim ledom, nam najbolj nazorno pokažejo, kakšna bitja lahko pričakujemo v ekstremnih razmerah Marsa ali Jupitrove lune Evrope.

Komentarjev 1
  • JackD 18:55 08.marec 2013.

    Super!Bodo odkrili eno bakterijo, na katero človeštvo ni imuno, in nas vse pobili!