Slovenija
148 ogledov

Na aparatu za zunajtelesni krvni obtok po naravni poti rodila deklico

V Kranju na leto opravijo 1.500 malih in tisoč velikih operativnih posegov. (Fot Žurnal24 main
Zdravniki ljubljanskega UKC so pred sedmimi meseci s pomočjo priključitve na zunajtelesni krvni obtok z oksigenacijo krvi (ECMO) rešili življenje 30-letni nosečnici z odpovedjo pljuč in njeni nedonošeni hčerkici.

Sprva je 30-letnica, ki je bila  23. tednov noseča mislila, da gre za lažjo bolezen, nato pa so ji zdravniki povedali, da je zbolela za hudo obliko gripe. Stanje se je nato le še slabšalo, odpovedovati so ji začela pljuča.

Helikopter krenil iz Ljubljane

Ker so v ljubljanskem UKC edini usposobljeni in opremljeni za priključitev na zunajtelesni krvni obtok z oksigenacijo krvi (ECMO), so mariborski kolegi klicali na pomoč v Ljubljano, razlaga namestnica predstojnika kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana Vojka Gorjup, sicer ena od dveh zdravnikov, ki so s helikopterjem odleteli v Maribor pomagat nosečnici.

Mama uspavana, deklica rojena po naravni poti

Odleteli so v eni uri, bolnico, sicer z nekaj težavami zaradi velikih kanil, priklopili na ECMO in z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano. Tam se niso odločili za carski rez, ampak so sklenili počakati, kolikor bo šlo. Porod se je začel čez 16 dni. Deklica se je kljub uspavani porodnici rodila po naravni poti in je tehtala 820 gramov.

Ko se je zbudila, je deklica imela že dva tedna

Ko se je ženska prebudila, je izvedela, da je njena deklica stara že več kot dva tedna, prvič sta se videli 8. marca. "Takrat smo vsi jokali," je ganjena dejala vodja enote intenzivne nege in terapije novorojenčkov kliničnega oddelka za perinatologijo ginekološke klinike Lilijana Kornhauser Cerar.

Zdravniki ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra so tako pred sedmimi meseci s pomočjo priključitve na zunajtelesni krvni obtok z oksigenacijo krvi (ECMO) rešili življenje 30-letni nosečnici z odpovedjo pljuč in njeni nedonošeni hčerkici. Tako mati kot otrok sta danes zdravi.

Deklica, danes stara sedem mesecev, lepo napreduje. V bolnišnici ni več, še vedno pa diha s pomočjo prenosne kisikove jeklenke. Po ocenah stroke posledic zaradi prezgodnjega rojstva ne bo imela, svoje vrstnike pa bo dohitela pri okoli treh letih starosti. In kot je danes dejala mamica, se lahko samo zdravniški ekipi zahvalita, da sta danes tukaj.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:24 20.september 2016.

    Angeli v belih haljah. Junaki za katere ne slišiš če ne rešijo nekoga na dovolj zanimiv način. Kako da imamo na eni strani tako pokvarjen sistem...čeprav še vedno zelo dober v primerjavi z mnogimi državami..na drugi pa tako ...prikaži več sposobne srčne zdravnike?Ko bi vsaj uspel kakšnega takega zdravnika postavit na mesto glavnega šefa slovenskega zdravstva. Poštenega angela ki bi delal za vse nas.

  • Avatar Zala
    Zala 21:37 20.september 2016.

    Mamici, dojenčici, očku, babicama in dedkoma ....... uživajte življenje in se veselite vsakega novega dne.

  • Avatar Leon
    Leon 20:09 20.september 2016.

    Kdor reši eno življenje, reši cel svet. Čudovita novica !