Avto
93 ogledov

Na avtocesti tovornjak brez voznika

Actros Mercedes-Benz AG
Mercedes-benz actros s pilotom za vožnjo je prvi serijski tovornjak v Evropi, ki je po prometni nemški avtocesti vozil samodejno brez pomoči človeka. Za volanom je roke nad glavo prekrižal visoki član uprave.

Preizkus so opravili v petek dopoldan na prometni nemški avtocesti A8 med Denkendorfom in letališčem Stuttgart, potem ko so pristojne inštitucije dale vsa potrebna dovoljenja, da je takšno vozilo za testno samodejno vožnjo povsem varno za druge udeležence v prometu. 

Voznik za volanom je sicer actrosa še vedno sam upravljal, da ga je pripeljal do avtoceste in nato na počivališče. Od tam naprej pa je nato 40-tonski tovornjak speljal nazaj na šestpasovnico, voznik pa je vse prepustil vgrajeni avtomatiki. Tovornjak je s pomočjo senzorjev samodejno držal smer in varnostno razdaljo do prednjih vozil, medtem ko je voznik Wolfgang Bernhard, sicer "v prostem času" član uprave pri matični družbi Daimler Trucks, klepetal s svojim sopotnikom. S tem testom so pri družbi dokazali, da je tehnologija, ki bo lahko precej razbremenila voznike tovornjakov, avtoceste pa naredila varnejše, že nared. 

"Današnja premiera je še en zelo pomemben korak naproti avtonomnim tovornjakom in varnemu ter trajnostnemu tovornega prometa prihodnosti," je povedal Bernhard. 

Pilot za vožnjo po avtocesti deluje na podlagi informacij številnih senzorjev (stereo kamera, radar, senzorji bližine, senzor utrujenosti), ki obkrožajo vozilo. Avtopilota se prižge s pritiskom na gumb, nato je potrebno še enkrat potrditi izbiro. Šele ko vozilo prevzame nadzor v celoti, sme voznik dvigniti roke z volana. 

Ko se je tovornjak približal območju z deli na avtocesti, je opozoril voznika, naj znova prevzame nadzor. Ko so odsek prevozili, je vlačilec znova vozil sam. Ob bližajočem izhodu z avtoceste je Bernhard znova prevzel nadzor. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.