Svet
141 ogledov

Na carini meso, zamrznjeno leta 1982

puranje meso Profimedias
Medtem ko se naši južni sosedje Hrvati soočajo z afero zaradi salmonele v mesu, so Srbi odkrili zaskrbljujočo pošiljko. Meso, ki je bilo zamrznjeno leta 1982.

Uprava carine Srbije je včeraj sporočila, da je v luko Bar v Črni Gori prispel tovor mesa, za katerega so ugotovili, da je bilo zamrznjeno leta 1982. Srbski mediji poročajo, da je carinska uprava sprejela dodatne varnostne ukrepe, da takšno meso ne bi prispelo na police trgovin oziroma do potrošnikov.

Dodatne ukrepe so naložili vsem carinarnicam tovornega prometa. Na mejnih prehodih prehod tovora zamrznjenega mesa sicer ni možen, če ga ne spremlja predpisano potrdilo, ki ga izda mejna veterinarska inšpekcija. V kolikor bi takšno meso čez mejo skušali spraviti tihtapci, je srbska carinska uprava napovedala tudi tako imenovane mobilne oddelke, ki bodo opravljali nenapovedane kontrole pri prevoznikih.

Zadnja takšna afera z mesom, ki je bilo zamrznjeno v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, so zabeležili marca v Romuniji, pred tem so na Hrvaškem leta 2010 odkrili, da so tamkajšnje mesnice prodajale tudi do deset let staro zamrznjeno meso, leto prej je do podobnega primera prišlo tudi v Bosni in Hercegovini.

Kolikšna je verjetnost, da bi takšno meso pristalo tudi pri slovenskih potrošnikih smo na našem portalu poizvedovali že marca, po izbruhu afere v Romuniji. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam pojasnili, da dovoljeni roki zamrzovanja zakonodajno niso določeni. "Določijo jih proizvajalci, t. j. nosilci živilske dejavnosti sami," nam je pojasnil Matjaž Emeršič z omenjene uprave. "Meso mora izpolnjevati vse kriterije varnosti, vključno s tem, da ni škodljivo za zdravje, kot to najširše določa uredba 178/2002."

UVHVVR v maloprodaji tako preverja, ali je meso, ki je dano na trg, še v predpisanem roku uporabnosti, pri proizvodnji pa UVHVVR preverja postopke nosilcev živilskih dejavnosti, ki temeljijo na načelih HACCP, na podlagi katerih so bili določeni roki uporabnosti za posamezna živila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • asmas 18:58 19.november 2016.

    bil sem v JLA (84) in sem eden redkih,ki se nisem tetoviral.Drugi dan sem "fasal"konjsko enkcijo.enkrat sem požrl doručak.gavrilovič,ki je bil starejši od mene.Torej letnik 64. ko sem se "skidal" so me pozabili revakcinirat.Ok Star sem 52 let pa si ...prikaži veči še nisem zastrupil želodca,Čeprav se požrl že marsikaj.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:43 19.november 2016.

    a danes pa same alergije ,brez glutena brez onega itd,v času JNA služenja vojske tega skoraj ni bilo,še vedli nismo kaj je alergija,je pa še vsaka mevža ali baraba od fanta prišla domov po služenju kot moški

  • Žurnalček 22:06 18.november 2016.

    A ne blo bolš da si tih !