Šport
23 ogledov

Na čelu OKS zdaj judoist

Bogdan Gabrovec Saša Despot
Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Pet mandatov je uspešno vodil Judo zvezo Slovenije, ki ga je predlagala za prvega moža OKS.

Gabrovec je o svojih prednostnih nalogah še pred izvolitvijo dejal: "Takoj bo potrebno opraviti razgovore s strokovnim delom OKS. Objaviti bo treba razpis za novega generalnega sekretarja, ker je to povezano z mandatom predsednika in novega vodstva. Kar pa se vsebine tiče, pa bo treba takoj prednostno izdelati akcijski načrt, ki bo opredeljeval konkretne naloge, ki bo opredeljeval strategijo OKS. To so sprejele vse članice. Potem se bodo izvajale naloge, ki so v omenjenem programu že zelo dobro opredeljene."

Dolgoletni športni funkcionar

Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je na minulih volitvah za predsednika Judo zveze Slovenije prejel vseh 51 glasov prisotnih kandidatov, pred nedavnim odstopom zaradi kandidature za predsednika OKS pa jo je vodil že 20 let. Dolga leta je veljal za desno roko Janeza Kocijančiča. Dva mandata je podpredsednik krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji vodil tudi odbor za vrhunski šport, nekoč je predsedoval Fundaciji za šport in tudi vladnemu strokovnemu svetu za šport.

V svoji karieri športnega funkcionarja je bil leta 2012 med drugim vodja slovenske olimpijske delegacije v Londonu. Pod njegovim vodstvom je slovenska reprezentanca osvojila štiri kolajne, po eno zlato ter srebrno in dve bronasti. Poleg zlate judoistke Urške Žolnir je bil branilec naslova iz Pekinga 2008 atlet Primož Kozmus takrat srebrn, do bronaste kolajne pa so prišli strelec Rajmond Debevec in veslača Iztok Čop ter Luka Špik.

Več pozornosti kolektivnim športom

Gabrovec je že takoj po Londonu dejal, da bi moralo krovno olimpijsko gibanje več pozornosti v naslednjem olimpijskem ciklu nameniti tudi kolektivnim športnim panogam, izpostavil je košarko in rokomet, OKS pa se je resno dogovarjal tudi za sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije, sicer s ciljem za OI 2020.

Politično je bil v samostojni Sloveniji šest let član stranke SDS Janeza Janše, a je zaradi nestrinjanja z nekaterimi načeli in idejami te politične opcije nato iz nje izstopil. Že več desetletij je uspešen podjetnik, kjer mu pomagajo tudi ožji družinski člani, svojo prednost kot morebitni novi predsednik OKS pa vidi v zelo uspešnem delu v judo zvezi, saj je prav ta zveza v zadnjem desetletju naredila velik vzpon in vknjižila veliko odmevnih rezultatov na mednarodnem področju (olimpijske, svetovne in evropske kolajne).

Povezanost in sodelovanje z Mariusom Vizerjem, predsednikom SportAccorda in Mednarodne judo zveze, so Gabrovcu omogočile povečanje izjemnega napredka juda na domačih tleh, med drugim je Ljubljana leta 2013 gostila tudi mladinsko prvenstvo, že pred tem pa je bilo v Mariboru 2002 evropsko člansko prvenstvo, v Kopru pa kadetsko EP leta 2009.

Težav s pokrovitelji ne bo

Gabrovec ne vidi težav s pridobivanjem oziroma nadaljevanjem sodelovanja s pokrovitelji, potem ko je v volitvah za predsednika premagal tudi gospodarstvenika Jankovića. "Preprosto ne verjamem, da bi se pokrovitelji iz kakršnega koli razloga umaknili, preprosto tudi zato, ker je večina pogodb z njimi sklenjena za štiri leta. Trenutno imamo 19 pokroviteljev in še 17 partnerjev, s katerimi so sklenjene pogodbe do Ria 2016 ali Pjongčanga 2018. Ni bojazni, da bi se pokrovitelji umikali."

"Športu se z mojo izvolitvijo ni zgodilo nič slabega. Verjamem, da bomo nadgradili ta odnos s sponzorji. Vemo, da sponzorstvo to zahteva, dolžni smo jim dati več kot doslej, udejaniti moramo njihove želje in pri tem zadeve usmerjati segmentno. Če bo kdo želel biti bolj prisoten v lokalnem okolju ali v športu za vse, bomo pripravljeni temu prisluhniti. Ali obratno, če bo kdo želel podpirati vrhunski šport in rezultate vrhunskih športnikov, bomo tudi temu prisluhnili. Prav tako verjamem, da bomo pridobili nove pokrovitelje, tudi preko mednarodnih zvez, ki bodo prepoznali, da gre OKS v novem mandatu po pravi poti," je še dejal Gabrovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.