Slovenija
20 ogledov

Na ceno vpliva več dejavnikov

Nepremičnne Saša Despot
Vlada je sprejela uredbo o določitvi najvišjih cen za izdajo energetske izkaznice.

Cena energetske izkaznice za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 kvadratnih metrov, bo največ 170 evrov, za stavbe s površino več kot 220 kvadratnih metrov pa največ 0,89 evra na kvadratni meter.

Najvišja cena energetske izkaznice za večstanovanjske stavbe glede na uporabno površino stavbe pa je odvisna od števila stanovanj. Za večstanovanjske stavbe z manj kot petimi stanovanji je cena za izdajo energetske izkaznice največ 0,99 evra na kvadratni meter, za stavbe z od petimi do osmimi stanovanji 0,89 evra na kvadratni meter, za tiste z od devetimi do 12 stanovanji 0,79 evra na kvadratni meter, za stavbe z od 13 do 20 stanovanji 0,69 evra na kvadratni meter, za tiste z od 21 do 30 stanovanji 0,64 evra na kvadratni meter, za stavbe z od 31 do 50 stanovanji pa 0,59 evra na kvadratni meter. Za bloke z več kot 51 stanovanji je najvišja cena energetske izkaznice 0,50 evra na kvadratni meter.

Več kot tretjino energijo izpustimo v zrak

Koncept izkaznice je povezan z energetsko politiko Evropske unije in infrastrukturni minister  verjame, da je energetska učinkovitost za državo zelo pomembna. Poudaril je, da zaradi neučinkovite rabe energije Slovenci več kot tretjino energije pri ogrevanju izpustimo v zrak, kar je neekonomično in negativno z okoljskega vidika.


Energetsko izkaznico imamo že od leta 2006, je ponovno poudaril Omerzel in dodal, da za stanovanja izkaznica ne bo stala 500 evrov, kot se je pojavilo v javnosti. Energetska izkaznica ni obvezna, treba jo je pridobiti le pri prodaji nepremičnine in tedaj, kadar dajejo lastniki nepremičnine v najem za več kot eno leto. Časa, da se to uredi, je pa še eno leto, je še dejal.

Uredba določa tudi prispevek za izdajo energetske izkaznice, ki je za stavbe z uporabno površino do 220 kvadratnih metrov 1,5 evra, za tiste z uporabno površino nad 220 kvadratnimi metri pa dva evra. V večstanovanjskih stavbah se glede na število stanovanj giblje od enega do štirih evrov.

Na ceno energetske izkaznice vplivajo velikost objekta, popolnost dokumentacije, raznolikost vgrajenih sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja ter konec koncev tudi višina potnih stroškov, in prav zato cene ni mogoče določiti enotno.

Komentarjev 1
  • Ferluci 16:39 27.februar 2014.

    Neumnost vlade ne pozna meja...