Avto
17 ogledov

"Na cestah lani umrlo 124 ljudi preveč"

Prometna nesreča v Sevnici PU Novo mesto
Čeprav so rezultati prometne statistike najboljši doslej, na slovenskih cestah še vedno umre preveč ljudi. "Lani jih je umrlo 124 preveč," pravi Virant.

Varnost cestnega prometa je bila lani s stališča statistike najboljša doslej, a še vedno katastrofalna, ocenjuje generalni direktor policije Stanislav Veniger. Na cestah je umrlo 124 ljudi, kar je še vedno 124 preveč, je dodal notranji minister Gregor Virant in poudaril, da si bodo tudi vnaprej prizadevali, da dosežejo vizijo 0. Tudi v prihodnje ostaja cilj policije in ministrstva čim manjše število nesreč, poškodovanih udeležencev v prometu in smrtnih žrtev. Leto 2013 je bilo po vseh teh kazalnikih sicer najuspešnejše doslej.

Petina manj hudo poškodovanih

Na slovenskih cestah se je lani zgodilo 16 odstotkov manj prometnih nesreč kot leto pred tem. 19 odstotkov manj je bilo hudo poškodovanih in 4,6 odstotka manj mrtvih. Umrlo je 124 ljudi.

Glavna krivca hitrost in alkohol

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč ostaja neprilagojena hitrost, pomemben dejavnik pa je tudi alkohol, je povedal Virant. Več kot 10 odstotkov povzročiteljev je namreč vozilo pod vplivom alkohola. Ministrov cilj v letu 2014 je, da bi bila statistika vsaj od 10 do 20 odstotkov "manj črna" kot lani.

"Policisti ne smejo biti inkasanti"


Virant je ob tem izpostavil, da policija ne sme delovati "inkasantsko", torej z namenom, da bi pobrala čim več glob, temveč mora biti njen namen zagotavljanje varnosti. Policisti morajo biti na kritičnih točkah, tudi tam, kjer si jih ljudje želijo. Ob tem pa naj se policisti zavedajo, da se njihov uspeh ne meri po številu pobranih glob, temveč po občutku prometne varnosti med državljani.

Stanje kljub statistiki "katastrofalno"

Prav temu je namenjena spletna aplikacija Predlagaj prometno kontrolo. Prek te lahko državljani policiji predlagajo, kje naj izvaja nadzor. Aplikacija se je po besedah ministra že doslej izkazala za odlično, saj je policija prejela skoraj dva tisoč takšnih predlogov, zato bodo njeno uporabo nadaljevali.

Da je aplikacija policiji v pomoč, se je strinjal tudi Veniger. Prav tako je soglašal, da je bilo lansko leto s stališča prometne varnosti sicer najvarnejše doslej, vendarle pa je stanje po njegovi oceni ob tolikšnem številu smrtnih žrtev še vedno katastrofalno.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 07:51 25.april 2014.

    Jebla vas vizija 0 . Če bi vse stalo 1 leto na mestu , bi sigurno nekdo nastradal , ko bi se spotaknil ob stoječ avtomobil in to na luži olja od dobroga Golfa I. Dokler boste dovoljevali registracije takšnim ...prikaži več kantam , da o voznem parku dobrih Tam - ićev ne govorimo , se pač ne morete smatrati za resno združbo , ki skrbi za varnost cestnega prometa. Mislil sem , da boste dobil v povprečju malo več pameti , ko ste odstranili Žlenderja , sam zgleda da vam je njegov odhod celo znižal ta količnik !

  • Presvetli 13:40 08.januar 2014.

    Jok policaji niso inkasanti. Eh,bejžte no!!!! Samo čakam,da mi bo najprej napisal kazen,potem pa me bo še vprašal,če bi mogoče kakšno srečko kupil(do bodo kot poštarji)3x3,deteljica