Slovenija
34 ogledov

Na Čopovi vodovod iz leta 1889

Obnova na Čopovi ulici
1/6
Anže Petkovšek
Prenova Čopove ulice bo končana čez en mesec, med drugim bodo obnovili 124 let star vodovod in 77 let staro kanalizacijo.

Čeprav pogodbeni rok za obnovo komunalne infrastrukture na Čopovi ulici v središču Ljubljane poteče v petek, bo prenova predvidoma končana konec avgusta ali v začetku septembra. Razlog za zamudo so nujna dela, ki so se pokazala šele med gradnjo, in nepredvidena arheološka izkopavanja, so pojasnili v Javnem holdingu Ljubljana. Prav omenjena dela bodo, kot kaže, tudi razlog, da bo prenova javno podjetje Vodovod-Kanalizacija stala več kot 1,3 milijona evrov, kolikor je bilo predvideno pred začetkom del: "Vrednost bo znana po končnem obračunu."

Zdaj bodo zagotovili primerno oskrbo s pitno vodo

Hidrotehnik bo na Čopovi obnovil vodovod iz litoželeznih cevi, ki je bil zgrajen že leta 1889. Ker je dotrajan in je s tem zmanjšana njegova funkcionalnost, ga bodo obnovili v celoti, so povedali v holdingu. Dodali so, da bodo s tem zagotovili količinsko zadostno in zdravstveno ustrezno oskrbo s pitno vodo, zmanjšali vodne izgube v vodovodnem omrežju in zagotovili požarno varnost.

Tudi kanalizacija, ki je bila zgrajena leta 1936, bo zaradi dotrajanosti obnovljena v celoti. "S tem bo zagotovljena vodotesnost in funkcionalna prevodnost obnovljenega omrežja ter zmanjšano tveganje za onesnaževanje podtalnice kot posledica nekontroliranega iztoka odpadnih vod," so sporočili iz holdinga.

"Novo" Petkovškovo nabrežje konec avgusta

Hkrati s prenovo Čopove ulice potekata tudi obnovi Petkovškovega nabrežja in Novega trga. Zadnja je že končana, prva pa bo konec avgusta, so napovedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). Nova preobleka Petkovškovega nabrežja bo predvidoma stala dva milijona evrov, Novega trga pa 900 tisočakov. Natančen strošek bo znan po koncu del, so dodali na MOL.  

Na obeh lokacijah dela izvaja KPL, skupno pa jima je tudi to, da MOL v nobenem primeru ni objavila javnega razpisa. "Obnova dotrajanih tlakov na Novem trgu in Petkovškovem nabrežju se izvaja v okviru koncesijske pogodbe za vzdrževanje cest, zato MOL za ta vzdrževalna dela ni izvedla javnega razpisa, temveč delo izvaja koncesionar KPL," so pojasnili na občini. Ali bo zaradi tega v okviru koncesije zmanjkalo denarja za vzdrževanje cest, čeprav so te po hudi zimi še bolj uničene kot sicer? Na MOL so zagotovili, da ne, ker so z rebalansom povečali sredstva v ta namen prav zaradi dolge zime.

Na Petkovškovem nabrežju bodo sicer prenovili tlake, uredili urbano opremo in zelenje, na Novem trgu pa so tla tlakovali z granitnimi kockami, zasadili drevo in postavili klopi ter namestili električne omarice, ki bodo omogočile dovod elektrike za potrebe koncertov.

Komentarjev 3
  • vico 14:36 23.september 2013.

    zoki res ti si care...kej tazga bi se lah tut prejsna zupanja odlocila pa nista mela jajc.res je lepo

  • Bozidar.Frelih 11:21 10.avgust 2013.

    Arheološka izkopavanja? Svakako, kako da ne.

  • Ferluci 09:37 10.avgust 2013.

    Janković in razpisi? Ha ha..