Svet
17 ogledov

Na črnem trgu kupujejo kri preživelih

ebola, liberija EPA
Obupani pacienti, oboleli za ebolo, na črnem trgu kupujejo kri preživelih.

V krvi preživelih naj bi bila protitelesa, ki naj bi pomagala premagati smrtonosni virus. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja študijo, ki kaže, da bi transfuzije krvi preživelih lahko preprečile ali zdravile okužbo z virusom ebola. Ob tem sicer opozarjajo, da je rezultate težko interpretirati. "Ni znano, ali so protitelesa v plazmi preživelih dovolj za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Potrebne bodo dodatne raziskave," dodajajo pri WHO. 

Z omenjenim serumom so zdravili ameriškega humanitarnega delavca Ricka Sacra, ki je dobil transfuzijo krvi zdravnika Kenta Brantlyja. Oba sta se okužila, ko sta pomagala okuženim z ebolo v Liberiji. 

Pacienti v najbolj prizadetih državah se zatekajo na črni trg po omenjeni serum. Slednje lahko vodi do dodatnih infekcij, med drugim tudi do okužb z virusom HIV in drugimi okužbami krvi. "Tesno moramo sodelovati s prizadetimi državami, da se izognemu trgovanju s serumom na črnem trgu," je dejala generalna direktorica Margaret Chan

Strokovnjake skrbi tudi virus sam, saj se bojijo, da bi lahko mutiral v bolj nevarno obliko. Ebola se trenutno prenaša samo s stikom s telesnimi tekočinami obolelih. Če bi se virus začel prenašati po zraku, bi to imelo katastrofalne posledice za cel svet. 

Komentarjev 1
  • mirko 23:20 18.september 2014.

    Će prav razumem, to torej pomeni, če je nekdo, ki je bil okužen z ebolo, razvil odpornost in ozdravel, ima v svoji krvi protitelesa za virus. Če tak človek da drugemu okuženemu zadostno količino krvi (seveda iste krvne skupine), lahko ...prikaži več teoretično okuženi ozdravi. Če se bo to v prihodnosti izkazalo za resnično, potem bom začel verjeti v teorije zarote za zmanjšanje populacije na zemlji. Grozno, če je to res !