Slovenija
504 ogledov

Na črno sta kuhala žganje, dobila kazen

Žganjekuha FURS
V Ormožu in Hajdini so finančni preiskovalci odkrili dva domačina, ki sta v nehigienskih razmerah proizvajala žganje z lažnimi nalepkami znanih blagovnih znamk. Prodajala sta ga gostinskim lokalom in fizičnim osebam po Sloveniji.

Pred mesecem in pol so na podlagi anonimne prijave preiskovalci opravili več trošarinskih kontrol na širšem območju Ptuja, Dornave, Bresnice, Gorišnice in Hajdine.

Ugotovili so, da se dve fizični osebi, stari 58 in 42 let, z območja občin Ormož in Hajdina ukvarjata z nezakonito proizvodnjo, skladiščenjem in prodajo žganih pijač.  

Žganjekuha | Avtor: FURS FURS
Pri štirih osebah so nato izvedli hišne preiskave in opravili deset nadzornih pregledov v gostinskih lokalih.

Zasegli skoraj 410 litrov žganja 

 Zasegli so 409,2 litra nezakonito proizvedenega žganja, od tega je bila tretjina že ustekleničena v steklenice blagovnih znamk alkoholnih pijač, a z lažnimi nalepkami, ter 56 litrov čistega etilnega alkohola.  

Zasegli so tudi številne pripomočke, med njimi prazne steklenice, lažne nalepke, zamaške, orodje, posode, arome in zelišča.  

Finančni preiskovalci sumijo, da je nezakonita proizvodnja alkoholnih pijač v nehigienskih razmerah potekala zadnjih nekaj let. 

Na črno prodajala lokalom in fizičnim osebam 

Žganjekuha | Avtor: FURS FURS
Možakarja sta proizvajala sedem različnih vrst žganja in ga na črno prodajala fizičnim in pravnim osebam po vsej Sloveniji. Eden od njih je imel v preteklosti družbo, ki se je do leta 2002 zakonito ukvarjala s proizvodnjo žganih pijač.  

Vzorci alkoholnih pijač so bili poslani v analizo laboratoriju finančnega urada in uradnim proizvajalcem blagovnih znamk.  

Zoper krištelja so zaenkrat uvedli le prekrškovni postopek zaradi kršenja trošarinske zakonodaje, po analizi vzorcev in ugotovitvam laboratorija pa bodo sledili nadaljnji postopki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • h3o 19:17 09.junij 2015.

    v iraku bi tadva danes ostala brez glave