Zdravje > Aktualno
151 ogledov

Na delo v tujino 2.700 medicinskih sester, samo lani 400 zdravnikov.

Medicinske sestre EPA
Nejra Isaretović je 25-letna fizioterapevtka iz Sarajeva, ki se v teh dneh intenzivno ukvarja z učenjem nemščine, kar je ključno za njeno novo delovno mesto.

Kot navaja tiskovna agencija Reuters, je mlada fizioterapevtka ena od tisočih medicinskih sester in zdravnikov iz BIH, Srbije in Hrvaške, ki iščejo delo v Zahodni Evropi, kar je v teh državah nekdanje Jugoslavije sprožilo "zdravstveni alarm".

Upravičeno se namreč bojijo, da bodo že v bližnji prihodnosti izgubili svoje najbolje kadre: "Država sili mlade ljudi, da jo zapustijo, saj od nje ne dobijo ničesar, ne dela, ne prihodnosti, kar je najpomembnejše za socialno varnosti," je dejala Nejra Isaretović, ki v Bosni ne more najti primerne zaposlitve.

Samo lani odšlo štiristo zdravnikov

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po podatkih agencije za zaposlovanje BiH, je lani za delovno dovoljenje v Nemčiji zaprosilo deset tisoč njihovih državljanov. Od leta 2013 je to državo, ki šteje le 3,5 milijona prebivalcev, zapustilo približno 2.700 medicinskih sester, samo lani 1100. Po nekaterih ocenah je samo leta 2016 iz BIH odšlo kar štiristo zdravnikov, enako število izselitev pa pričakujejo tudi letos: "Odhodi iz Bosne so doslej potekali postopoma,  a ko bodo dosegli zagon, bo to masa ljudi, kar lahko povzroči propad zdravstvenega sistema;" je dejal Meho Kovačević, 42-letni ortoped  iz Zenice, ki se z ženo in dvema otrokoma ravno tako pripravlja na odhod v Nemčijo.

Kot navaja Reuters, je podobno je tudi v nekaterih drugih državah nekdanje Jugoslavije. Iz Srbije je v zadnjih dveh letih odšlo 1600 zdravnikov. Po letu 2013, po tem, ko je ta država vstopila v Evropsko unijo, je Hrvaško zapustilo 1300 zdravnikov.

Ni denarja za zdravstvo

Kot vzrok navajajo slabe delovne razmere in pomanjkanje moderne medicinske opreme, saj v državah, ki si po razpadu Jugoslavije leta 1991 še vedno niso opomogle, kronično primanjkuje denarja za zdravstvo.  

Nemški poziv po medicinskih delavcih iz tujine lani januarja je zato doživel ogromen odziv, v Nemčiji pa je trenutno deset tisoč prostih delovnih mest za medicinske sestre in dva tisoč za zdravnike, k čemur je treba dodati še 40 tisoč tamkajšnjih zdravnikov, ki gredo do leta 2021 v pokoj. .

Odhajajo najboljši

Po podatkih nemškega medicinskega združenja je bilo med 2.365 zdravniki, ki so lani prišli iz sedmih držav nekdanje Jugoslavije, kar 864 Srbov: "Izgubili smo najboljše strokovnjake," je dejal Zoran Savić, predsednik srbskega zdravniškega sindikata: "Mlajši zdravniki bodo sicer prišli na svoja delovna mesta, vendar bo trajalo vsaj deset let, da pridemo do novih specialistov."

Zdravniki se pritožujejo zaradi neplačanih nadur in nizkih plač. Plača medicinskih sester v Bosni in Srbiji znaša med 250 in 400 evrov na mesec, medtem, ko je začetna plača medicinske sestre v Nemčiji 1500 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.