Slovenija
18 ogledov

Na desnem polu lahko nastane vsaj še ena stranka

Kongres SDS Žurnal24 main
Izstopi iz SDS ali njenih organov so po oceni analitika javnega mnenja Andraža Zorka odraz konsolidacijo znotraj stranke, do katere bi moralo priti že po zadnjih volitvah, ko je stranka doživela hud poraz. Radikalizacija stališč ob begunskem valu ter vračanje v zgodovino in oživljanje spopada s Kučanom te dogodke le še pospešuje.

Stranko SDS je danes zapustil najmlajši poslanec državnega zbora Andrej Čuš. Njegov odstop je sledil več vidnejšim izstopom iz stranke v zadnjem času, od nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja in dolgoletne članice SDS Vere Ban do Romane Jordan, ki se je umaknila iz izvršnega odbora stranke.  

PREBERITE ŠE: 

Dolgoletna članica SDS Vera Ban, ki je iz stranke izstopila že v začetku leta, je prejšnji teden za televizijo povedala, da ne more več gledati, kako Janez Janša ravna z ljudmi. Kritike pa se nanašajo tudi na to, da se stranka preveč ukvarja z zgodovino in premalo s prihodnostjo. "Naša skrb bo usmerjena v slovenskosedanjost in prihodnost," je ob izstopu napovedal Čuš.

Konsolidacija znotraj stranke

"Izstopi iz te stranke niso nič novega, niti kaj posebnega – poslance so v tem mandatu izgubili tudi že v SMC, Desus in ZaAB," poudarja Andraž Zorko, analitik javnega mnenja iz Valicona. "Zdi se, da je medijska pozornost, ko gre za izstope iz SDS, nekoliko višja. Res pa je, da iz SDS izstopajo vidnejša imena, ki so v preteklih letih pomembno prispevale k uspehu te stranke navzven in navznoter."

Zorko razume izstope iz stranke SDS ali njenih organov kot konsolidacijo znotraj stranke, do katere bi moralo priti že po zadnjih volitvah, na katerih je SDS doživela precej hud poraz – izgubili so namreč kar tretjino, to je okoli 100.000 volivcev, glede na rezultate, ki jih je ta stranka dosegala na volitvah v letih od 2004 do vključno 2011. 

"V bolj razvitih demokracijah bi drugi dan po takšnem rezultatu predsednik takšne stranke odstopil," poudarja Zorko. "To se v tem primeru ni zgodilo in vsi navedeni izstopi so po mojem mnenju zakasneli učinek tega dejstva."

Radikalizacija stališč ob begunskem valu na eni ter ponovno vračanje v zgodovino in oživljanje spopada s Kučanom na drugi strani pa te dogodke le še pospešuje. "SDS bo precej očitno stranka z Janezom Janšo na čelu, ali pa je ne bo." 

Nove stranke bodo še rasle

Zorko na desenem političnem polu pričakuje nastanek še vsaj ene stranke, poleg že ustanovljene Kanglerjeve Nove ljudske stranke in najavljenega Gibanja Aleša Primca, še stranko liberalnega tipa, s programom, ki bo bolj gospodarsko zasnovan. 

"Vse te stranke bi skupaj z SDS utegnile sestaviti predvolilno koalicijo za skupen nastop na volitvah, po vzoru koalicije DEMOS," ocenjuje Zorko. "Takšna koalicija ima potencial, da zbere med 350.000 in 400.000 glasov volivcev, kar bo dovolj za relativno zmago, če se na levem polu ne primeri kaj podobnega, torej nekakšna leva proti - koalicija.

Zgodi se nam lahko Hrvaška

Zorko dvomimi, da bi koalicija desnega pola na naslednjih parlamentarnih volitvah lahko dosegla tudi dovolj glasov za samostojno vladanje, tudi če se ji kasneje pridruži NSi in enako pričakuje na levem polu. "V tem primeru bo ključ do vladnih prostorov v rokah strank, ki ne bodo del teh koalicij," poudarja Zorko. "Skratka, za prihodnje volitve se mi zdi precej verjeten scenarij, kot smo ga lahko opazovali na - in predvsem po - zadnjih volitvah v sosednji Hrvaški."

Čeprav ima SDS v javnomnenjskih anketah v času med volitvami praviloma najvišjo podporo, pa to po oceni Zorka ne pomeni, da bi ta stranka na volitvah tudi zmagala. "Osebno mislim, da SDS po porazu na zadnjih volitvah in nedavnih dogodkih, predvsem radikalizaciji stališč, po zmagi ne more več poseči," ocenjuje Zorko. "Zgodi pa se lahko celo, da SDS ne bi bila zmagovita stranka znotraj prej opisane koalicije desnega pola."

Ključno, kako bo odreagiral Janša

Ob tem spomni na volitve iz leta 2008, ko je SDS v želji po akumulaciji čim večjega števila glasov žrtvovala celo svojo partnerico NSi, ki je takrat zaradi tega izpadla iz parlamenta. "Ključno vprašanje je torej, kako bo Janez Janša reagiral na dogajanje znotraj stranke in ali se lahko sprijazni s tem, da bi desnico utegnil voditi tudi kdo drug," poudarja Zorko.  "Če se s tem ni mogel sprijazniti znotraj stranke je vprašanje, kako bi se lahko sprijaznil s tem znotraj prej opisane morebitne desne koalicije – tudi zmaga nekdanje SKD znotraj koalicije DEMOS je bila namreč takrat za marsikoga presenečenje."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • dragec 13:24 24.maj 2016.

    Zmagec, no, priznaj, ta SSDSS ovska TV je OBUPNA, odkod so pirvlekli te zabite voditelje????

  • watcher 10:41 24.maj 2016.

    Ladja zapušča potapljajoče podgane?

  • Zmago 08:50 24.maj 2016.

    Poglej še malo v leve...............gajbice ;-))))