Slovenija
30 ogledov

Na Dobu ga bo najprej pregledal zdravnik

Robert Časar Suzana Kos
Ko sodišče v Parizu prižge zeleno luč, se bo začela policija dogovarjati za prevzem.

Nekdanji šef Luke Koper Robert Časar si, po naših informacijah tudi zaradi domnevno izjemno slabih razmerah, precejšnje zanemarjenosti in dotrajanosti jetniških celic v priporu v Parizu, kjer trenutno čaka na izročitev Slovenije, želi čimprejšnje vrnitve v domovino.

Najprej mora sodišče poslati dovoljenje

Ravno iz teh razlogov naj bi Časar na zaslišanju na sodišču v Parizu takoj privolil oziroma soglašal, da ga v najkrajšem možnem času pošljejo v Slovenijo. Časarja naj bi policista, ki bosta ponj prišla iz Slovenije in ga prevzela pri francoskih kolegih, na Dob predvidoma privedla čez dobrih deset dni.

"Odločitev o izvršitvi evropskega naloga za prijetje in predajo mora biti, v kolikor zahtevana oseba s predajo soglaša, sprejeta v 10 dneh po soglasju. Po sprejeti odločitvi o predaji, mora biti zahtevana oseba, predana v najkrajšem možnem času na dan, za katerega se dogovorita pravosodna organa obeh držav oziroma najpozneje v 10 dneh po končni odločitvi o izvršitvi evropskega naloga za prijetje in predajo. V kolikor predajo zahtevane osebe v prej navedenem roku preprečijo okoliščine, na katere državi nimata vpliva, se izvršitvena in odreditvena pravosodna organa takoj povežeta med seboj in se dogovorita o novem datumu. V tem primeru se predaja opravi v roku 10 dni po dogovorjenem novem datumu," poudarjajo na ministrstvu za pravosodje.

Kdaj točno in kje točno si bodo slovenski in francoski policisti izmenjali Časarja za zdaj sicer še ni določeno. Sodišče v Parizu bo, neuradno že sredi prihodnjega tedna, moralo najprej dokončno odločiti o prošnji Okrožnega sodišča v Kopru, ki je Časarja obsodilo, naj se slednjega izroči. Potem, ko so Časarjevo soglasje že pridobili, morajo zdaj na francoskem sodišču preveriti še ostale formalnosti in nato v Koper čimprej sporočiti svojo odločitev.

"Glede na okoliščino, da ministrstvo za pravosodje v okviru postopkov prijetja in predaje nima več vloge osrednjega ali posredovalnega organa, saj vsa komunikacija poteka med pristojnimi odreditvenimi in izvršitvenimi organi neposredno, je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, pristojnim organom Francije posredovan v izvršitev neposredno iz Okrožnega sodišča v Kopru. V kolikor bodo pristojni organi Francije ugotovili, da so pogoji za predajo izpolnjeni, bo imenovani predan Sloveniji," dodajajo na ministrstvu za pravosodje.

Šele zatem, ko bo sodišče v Parizu uradno obvestilo sodišče v Kopru, da dovolijo Časarjevo izročitev, bo sodišče v Kopru pozvalo policijo naj se s francosko policijo dogovori, kje in kdaj bodo obsojenega prevzeli. Istega dne, ko se bodo s Časarjem odpravili iz Francije, ga bodo predvidoma tudi takoj predali na Dobu.

"Okrožno sodišče v Kopru je francoskim pravosodnim organom poslalo evropski nalog za prijetje in predajo preveden v francoski jezik in do danes od njih še ni dobilo nobenega odgovora. Zoper obsojenega Časarja je izdana tudi tiralica in mednarodna tiralica za njegov privod v Zavod za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob in zato nobene druge odredbe za privedbo ni potrebno izdajati," napovedujejo na sodišču.

Najprej k zdravniku

Časar, ki so ga minuli konec tedna po dobrem letu na begu prijeliv Dominikanski republiki, med tem ko bi moral že dobro leto prestajati kazen v zaporu na Dobu zaradi podkupljivosti, je na sredinem zaslišanju v Parizu med drugim potožil, da naj bi imel zdravstvene težave, natančneje težave s trebušno slinavko.

Po naših informacijah te njegove domnevne zdravstvene težave na izročitev Sloveniji ne bodo vplivale oziroma zaradi njih ne bo prispel na Dob nič kasneje kot bi sicer, če bo izročitveni postopek na pariškem sodišču izpeljan res tako hitro kot se trenutno napoveduje.

Po prihodu v zapor na Dobu ga bo tako ali tako najprej pregledal zdravnik. Na podlagi zdravniškega pregleda pa bo osebje v zaporu nato odločilo, na kakšen način bo Časar prestajal kazen.

Komentarjev 9
  • dragec 17:48 07.marec 2015.

    Na Dobu mu bodo prvo pregledali analno odprtino, enako kot pri JJ, samo JJ je imel srečo ob pomoči US ni dočakal, da mu "šupak" pogledajo in drugi zaporniki

  • slajan 06:45 07.marec 2015.

    Zanimiva država ta Slovenija. Pošteni in delovni si želijo službe v Franciji, kriminalci pa bi radi v slovenske zapore (hotele).

  • dragec 20:57 06.marec 2015.

    Zelo podobno JJ, on na Dobu, Urška ostane doma z domačini