Svet
33 ogledov

Na Dunaju kmalu nov slonček?

slon
1/3
Daniel Zupanc
Triletnemu afriškemu slonu bi se lahko na Dunaju kmalu pridružil nov.

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn je afriški slon Tuluba v torek praznoval tretji rojstni dan. Ob skotitvi je tehtal 112 kilogramov, zdaj jih ima že 700. Oskrbniki so mu ob tem pripravili praznovanje s torto iz sadja in zelenjave, hkrati pa so za otroke organizirali ustvarjalne delavnice.

Slonček pa bo, če bo šlo vse po sreči, že jeseni dobil družbo. Lani so namreč afriško slonico Tongo uspešno oplodili z zamrznjenim semenom slona, ki živi v divjini v Južni Afriki. Iz Dunaja sporočajo, da gre za prvo uspešno oploditev slona z zamrznjeno spermo na svetu.

Novega slončka pričakujejo jeseni, saj so slonice običajno breje 22 mesecev. Umetne oploditve s svežim semenom v živalskih vrtovih opravljajo že od leta 1998, oploditve z zamrznjenim pa doslej niso bile uspešne. Če se bo ta iztekla po načrtih, so znanstveniki prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.