Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Na dvorišče ji je postavil bombo

Prometni znak in trak ob nesreči Mojca Marot
Sojenje Matevžu Zajcu, ki je pred dvema letoma na dvorišče hiše nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel vojaško bombo. Odločitev bo senat ljubljanskega okrožnega sodišča izrekel v sredo. Tožilstvo za obtoženega zahteva šest let zapora, obramba pa oprostitev, v primeru obsodbe pa nižjo kazen od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo.

Tožilstvo je tik pred koncem dokaznega postopka spremenilo obtožnico, storilcu ne očita več poskusa uboja, v obtožnici ostaja le še očitek o povzročitvi splošne nevarnosti. Po oceni tožilstva namreč ni dovolj dokazov, ki bi potrjevali, da je bil Zajčev namen ubiti Boljte Brusovo.

Kljub temu pa Zajcu grozi do osem let zapora. Tožilstvo je predlagalo, naj se ga za zapahe pošlje za šest let, kar pa se obtoženčevemu odvetniku Luki Zajcu zdi bistveno preveč. V današnjih zaključnih besedah je poudaril, da v eksploziji nihče ni bil poškodovan in da sodna praksa pozna primere, ko se je enake kazni izrekalo za bistveno hujša kazniva dejanja.

Želel jo je prestrašiti

Napad se je zgodil 15. septembra 2014, le tri dni zatem, ko je Zajc prišel iz zapora. Na dvorišču nekdanje tožilke je odjeknila eksplozija vojaške ročne bombe, ki je poškodovala tožilkino hišo in tam parkirano vozilo, hujših posledic pa ni bilo. Boljte Brusova je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, kar naj bi tožilkin sokrajan Zajc vedel. Bomba je namreč eksplodirala le 8,6 metra od vetrolova.

Zajc dogodka nikoli ni zanikal, trdi pa, da ni šlo za poskus uboja, ampak da je nekdanjo tožilko želel zgolj prestrašiti, kar naj bi mu naročil neki Mile.

Ljubljansko okrožno sodišče je Zajca junija lani obsodilo na deset let in tri mesece zapora. Ocenilo je, da je Zajc kriv poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, češ da izvedeni dokazi ne potrjujejo večine ugotovitev okrožnega sodišča, in jo vrnilo v ponovno sojenje pred drug senat.

Del sodbe glede posedovanja orožja je višje sodišče potrdilo.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 3
  • nergač 20:53 26.september 2016.

    ti ne razumeš, da je bilo to mišljeno v metaforičnem pomenu, kajti samo tako lahko včasih izraziš početje naših sodnih fukcionark

  • Avatar Leon
    Leon 20:44 26.september 2016.

    "jahale babnce" .......nergač si slišal ,če kobilo natepavaš, da pa to ni kaznivo dejanje samo prekršek ? Moralni ali kakšen že ?

  • nergač 19:53 26.september 2016.

    nehajte no, bumbar je vse priznal, baba se bo odpovedala odškodnini in spet bo vse ok ....malo ga bodo še jahale babnice, ker imajo moč....dokažejo mu vse kar hoče.....s takim sodiščem kott ga imamo, ga lahko zašijejo do konca življenja, ...prikaži več saj je bumbar primeren grešni kozel, da pozabimo za vse grde rabote tele ne ravno najbolj trezne gospe, ki je le ena izmed mnogih na tožilstvu, ki bi potrebovala revizijo poslovanja........kolumbijsko bi bilo morda bolj pravično, vsaj jaz bi mu zaupal bolj kot temu našemu tisočkrat zlorabljenemu....