Šport
16 ogledov

Na EP tokrat temeljito nad doping

doping igla injekcija EPA
Na nogometnem evropskem prvenstvu v Franciji, ki se bo začelo v petek, bo igralo 552 nogometašev. Vseh pa pred začetkom EP ne bodo poslali na dopinške teste, Evropska nogometna zveza (Uefa) namreč načrtuje teste tudi med samim turnirjem.

Uefin protidopinški direktor Marc Vouillamoz je dejal, da so doslej opravili 341 dopinških testov. Skupno je Uefa od marca izvedla 1278 testov v svoji največji protidopinški akciji, za katero bo porabila milijon evrov.

Vouillamoz pravi, da Uefa meri na teste med prvenstvom, pa tudi tiste, ki morajo še oddati svoje vzorce. Prav tako bodo pozorni na ruske nogometaše zaradi različnih dopinških afer v tej državi. "Malo verjetno je, da ne bomo testirali vseh udeležencev EP," je dejal Vouillamoz.

Vse teste Eura 2016 bodo pregledali v laboratoriju v Chatenay-Malabryju, krvni testi bodo znani že po petih urah, urinski pa dan po odvzemu. Ob testih zunaj tekmovanja bo Uefa testirala še po dva igralca iz vsakega moštva na vseh 51 tekmah EP. Vzorce bodo shranili za štiri leta in jih bo moč ponovno pregledati.

Če bo igralec pozitiven, bo kaznovan, ne bo pa kaznovana ekipa. Ta bo kaznovana le v primeru, da bodo dopingirani trije ali več igralcev iz ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.