Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Na Evrovizijo pošiljamo Američanko

Hannah
1/2
Klemen Razinger
Letos nas bo na Evroviziji v švedskem Malmöju zastopala Hannah Mancini, pevka ameriških korenin.

RTV Slovenija je skladno z določili Pravilnika o izboru skladbe in izvajalca za tekmovanje za Pesem Evrovizije 2013 odločila, da nas bo na izboru za Pesem Evrovizije v švedskem Malmöju zastopala Hannah Mancini. Skladba bo premierno predstavljena v četrtek, 14. februarja, Hannah pa je ob odločitvi RTV Slovenije povedala: "Zelo sem vesela in ponosna, da bom predstavljala Slovenijo na Evroviziji."

RTV Slovenija je svojo odločitev v sporočilu za javnost obrazložila: "Ob odločitvi za sodelovanje RTV Slovenija na izboru za Pesem Evrovizije 2013 na Švedskem je bilo sprejeto tudi osnovno izhodišče tokratne udeležbe. Ključni cilj vseh aktivnosti je bil izbor izvajalca in skladbe predvsem za mednarodno javnost. Med pogoji za izbor je bila izpostavljena prepričljiva vokalna izvedba, žanrska umestitev na širše področje popa, rocka, EDM-ja (elektronske plesne glasbe), hip-hopa in ostalih aktualnih urbanih glasbenih smernic, izvedba v angleškem ali slovenskem jeziku ter vidne izkušnje izvajalca z nastopanjem na televiziji in velikih odrih. Nekaj avtorjev in izvajalcev, ki so že s svojim dosedanjim delom na glasbenem področju sledili postavljenim smernicam, smo nagovorili, vso pozornost pa smo namenili tudi skladbam in predlogom za izvajalce, ki so nam jih na podlagi javno dostopnih informacij o internem izboru RTV Slovenija avtorji sami posredovali."

Svetovni odri ji niso neznanka

Hannah, pevka in avtorica glasbe, že nekaj let ni več neznanka na slovenskih glasbenih odrih in televizijskih zaslonih. Nastopala je že na svetovnih odrih, kot so Radio City Music Hall, Universal Amphitheatre in The Tonight Show with Jay Leno. Sodelovala je pri mnogih Disneyjevih filmih, z vrhunskimi avtorji glasbe in producenti, kot sta Todd Chapman in z grammyjem nagrajeni Larry Klein, kot tudi z odlično ameriško skupino Haute Chile, ki je nastopala kot predskupina Sheryl Crow in Seala.

Trenutno se Hannah posveča ustvarjanju glasbe v Evropi in Sloveniji, kamor se je iz rodne ZDA preselila pred šestimi leti. V tem času je sodelovala na desetih mednarodnih izdajah različnih albumov in kompilacij, tudi z DJ-jem Umekom. Že več let je tudi pevka zasedbe Xequtifz, s katero je posnela tri radijske uspešnice v slovenski in angleški različici (Anywhere With You / Daleč stran leta 2009, And We Danced / Bil je ples leta 2010, Walking Away feat. Trkaj leta 2011).
Leta 2011 je sodelovala na Emi s skladbo Ti si tisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.