Slovenija
269 ogledov

Na GG Postojna zaposlili prve izkoriščane delavce

Gozdarji Profimedias
Po nočni akciji finančne uprave, ki je razkrila množično izkoriščanje delavcev zaposlenih v podjetjih, ki so pogodbeno sodelovale z GG Postojna, vodilni slednjega le vlečejo poteze v pravo smer.

Gozdno gospodarstvo Postojna oziroma njihova enota Marof Trade je po razkritju, da sta podjetji, ki sta jim zagotavljali delavce, množično kršila delavnopravno zakonodajo, danes zaposlilo prvih 24 delavcev pred tem zaposlenih v podjetju Poslovni sistem Veles.

V GG Postojna so zaradi odkritih nepravilnosti in celo sumov na trgovino z ljudmi namreč odpovedali pogodbo z omenjenim podjetjem 18. marca in nato tudi na pobudo Sindikata Sinles in predstavnikov Svetovalnice za migrant odpuščene tuje delavce povabili k neposredni zaposlitvi. 

Velika večina delavcev oddala vlogo za zaposlitev

Kot je pojasnila Vilma Kovač z GG Postojna, so na podlagi vloge za zaposlitev in prejetih dokazil s strani Poslovnega sistema Veles (odpovedi pogodb o do sedanjih zaposlitvah, potrdila o odjavah iz zdravstvenega zavarovanja in podobno) delavce najprej napotili na zdravniški pregled, na podlagi katerega potekajo nadaljnji postopki zaposlitve.

Do 24. marca so prejeli 91 vlog za zaposlitev. Po besedah Kovačeve pričakujejo, da bodo vse delavce zaposlili v začetku aprila. Skladno z dogovorom je GGP poravnal tudi izostanek plač za 124 delavcev od meseca februarja dalje, po podatkih, ki so jih prejeli s strani Poslovnega sistema Veles.

Mreža izkoriščevalskih podjetji

V mrežo izkoriščevalskih podjetji, ki so GG Postojna zagotavljali delavce, naj bi bilo vključenih več deset podjetjih. Po podatkih, ki jih je od inšpektorata za delo pridobila Svetovalnica za migrante, je inšpektorat pri delodajalcu GG Postojna, PE Marof Trade in povezanih delodajalcih opravil prek 100 nadzorov že pred letom 2000 in v letih od 2006 do 2008 ter od 2009 do 2011. Pri različnih podjetjih, ki so zaposlovala delavce, ki so opravljali delo za GG Postojna, pa je bilo ugotovljeno več nepravilnosti. Več delodajalcem je bilo prepovedano opravljanje dejavnosti.

Komentarjev 1
  • alibaba 17:07 29.marec 2016.

    Za jajca jih obesti ,ženske pa za jezik!