Avto
25 ogledov

Na hitre bodo prežale nove provide

Provida Saša Despot
Slovenski vozniki, pozor! Policija kupuje sedem novih civilnih vozil za patruljiranje po (avto)cestah, t. i. provide. Obetajo se tri barve zunanjosti in močni motorji pod pokrovi.

Razpis, katerega zmagovalec še ni znan, predvideva avtomobile, ki imajo bencinski motor euro V z najmanj 2.000 in največ 3.000 kubičnih centimetrov delovne prostornine, pri tem pa morajo od sebe dati najmanj 145 kilovatov (190 KM) moči.

"Minimalno" najbolj varno

Sedmerica avtomobilov mora imeti limuzinsko obliko, ki v dolžino meri najmanj 4,5 metra, med pogoji sta tudi "minimalno" pet zvezdic (od petih maksimalnih) na preizkusnih trčenjih EuroNCAP in športno podvozje. Izbrani dobavitelj bo moral poskrbeti, da bo dobavil avtomobile v beli, modri in sivi barvi.

Poleg standardne opreme bodo novi policijski prestrezniki opremljeni s sistemom provida za video nadzor prometa, prav tako se bo med akcijo od vsepovsod bliskalo v modri LED svetlobni signalizaciji, ki pa bo očem civilistov čim bolj neopazna, ko bo izključena. Poleg tega se bodo ob aktivaciji izmenjaje prižigale tudi dolge luči na avtomobilu, v primeru vgrajenih ksenonskih žarometov pa bodo to vlogo prevzele meglenke. Sirena bo morala zatuliti z glasnostjo vsaj 121 decibelov in to v več tonih.

Avtomobili bodo imeli še cel kup dodatne opreme, med drugim tudi kovček za dolgocevno orožje.

Komentarjev 7
  • graff 09:48 28.avgust 2012.

    Zadnji čas, saj imajo poponoma iztrošeno in deloma že neuporabno tehnično opremo in sredstva. Vozila (provida) naj dnevno patruljijajo po celotnem avtocestnem križu, s poudarkom na relacijo Koper-Murska Sobota in se spravijo predvsem na tuje tovornjakarje, ki prehitevajo kjer je ...prikaži več le mogoče, ne upoštevajo omejitev in na cestah vozijo kot šerifi.Sicer pa, ne vem zakaj gre pri nas ves denar v proračun in za športne ter invalidne organizacije, v Nmečiji, Avstriji ali Franciji je 50% denarja iz glob namenjeno tehnični opremi policije.

  • Jani Kavsek 21:06 27.avgust 2012.

    Verjetno na portalu e-naorčanje. Tam, kjer so vsa javna naročila... http://www.enarocanje.si/?podrocje=portal

  • privat 18:19 27.avgust 2012.

    kriza je...treba je varčevati..policija pa kupuje naprave kako bi reveže še bolj pahnili v minus!! Pojdite raje malo z ceste v velika podjetja ,tam kjer zakonov ne spoštujejo..celo svoje delovce v kriminal silijo..ah pozabil sem ..to policijo ne zanima..nimajo jajčk..ne ...prikaži več smejo..ne upajo..ne znajo...žalostno pa je to da so se tudi poštene firme tega že okužile..