Svet
126 ogledov

Na Hrvaškem burja tudi do 200 km na uro

burja Reka Pixsell
Napoved orkanske burje se je za hrvaško obalo uresničila; na območju pod Velebitom so davi zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 180 kilometrov na uro. O orkanskem vetru, ki dobesedno odnaša vse pred seboj, so zabeležili tudi na plažah Atlantika.

Na Hrvaškem so včeraj objavili rdeči alarm za celotno območje ob obali zaradi nevarnosti, ki jih za ljudi in okolje lahko predstavlja orkanska burja; napovedi so se uresničile.

Orkanski veter je v Dalmaciji na območju Zadra ruval drevesa in poškodoval električno napeljavo pri Splitu. Prekinjen je cestni promet med obalo in notranjostjo. Na območju Makarske je burja dosega hitrost 130 kilometrov na uro, je poročala komercialna televizija RTL. Posamezni sunki bi ponekod lahko dosegli hitrosti tudi do 200 kilometrov na uro, navajajo hrvaški mediji in opozarjajo, da bo to doslej najmočnejša burja letos.

PREBERITE TUDI: Veter ponekod po Sloveniji že razkrival strehe.

Zaradi orkanske burje so za ves promet zaprli avtocesto Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje, pa tudi avtocesto Reka-Zagreb med odcepoma Kikovica in Delnice, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Zaprte so tudi številne državne ceste, tako da po cestah ni mogoče potovati med notranjostjo države in obalo. Za ves promet so zaprti tudi mostovi proti otokoma Krk in Pag. Poleg tega je na prometnicah v goratih delih države obvezna zimska oprema. Največ snega, med 15 in 20 centimetrov, je pri Plitvicah na območju Like.

Posnetki vetra, ki je odnašal otroke

Z vetrom se medtem soočajo tudi na nekaterih obalah Atlantika; z brazilskega mesta Recife prihajajo posnetki orkanskega veetra, ki je nosil senčnike, ležalnike, lomil palme in dobesedno vzdigoval v zrak tudi otroke.

Posnetek je na voljo na tej povezavi.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:23 05.marec 2015.

    PUŠI , PUŠI ..............................