Svet
146 ogledov

Na Hrvaškem dobili "pametna" avtobusna postajališča

Pametna avtobusna postaja na Hrvaškem Nikola Cutuk/PIXSELL
Po "pametnih" klopeh na Hrvaškem nov trend - "pametne" nadstrešnice, kjer lahko meščani napolnijo elektronske pripomočke.

V hrvaškem Sisku so na Frankopanski in Lovrićevi ulici v tem tednu postavili nadstrešnico, s sončnimi celicami, ki proizvajajo električno energijo. S slednjo si nato lahko čakajoči napolnijo svoje elektronske naprave. Čakanje pa si lahko krajšajo tudi z brskanjem po internetu.

A to pravzaprav ni posebna novost, saj Hrvaška mesta v zadnjem letu praktično eno za drugim postavljajo "pametne nadstrešnice". Domače podjetje Energomobil je s svojimi inovativnimi izdelki očaralo hrvaške župane, ki njihove pametne nadstrešnice postavljajo kot po tekočem traku. Po poročanju hrvaškega portala Lider se zanje zanimajo tudi v Grčiji, Italiji in Egiptu. 

Pametna klop  | Avtor: Duško Jaramaz/PIXSELL Duško Jaramaz/PIXSELL
Poleg nadstrešnic občine že dlje časa nameščajo tudi "pametne" klopi z električnimi vtičnicami, internetno točko, senzorjem kvalitete zraka, ponoči pa ima še funkcijo javne razsvetljave. Hkrati je mogoče polniti štiri telefone telefone, tablice ali računalnike.

Svojo različico pametne klopi poleg hrvaškega podjetja Energomobila ponuja tudi domačin, ob izumu še študent, Ivana Mrvoša. Letos poleti mu je svojo inovacijo, ki jo je mogoče najti tudi v Zagrebu in Dubrovniku, prodati tudi v Avstralijo. Po poročanju Poslovnega dnevnika gre za posel v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, v obdobju petih let pa bodo izdelali 2700 pametnih klopi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.