Svet
13 ogledov

Na Hrvaškem še drugi krog predsedniških volitev

hrvaška volitve EPA
Na Hrvaškem bodo o predsedniku glasovali še v drugem krogu, tja sta se uvrsila Ivo Josipović in Kolinda Grabar-Kitarović.

Po trenutnih rezultatih vzporednih volitev sta se v drugi krog predsedniški volitev pričakovano uvrstila sedanji predsednik Ivo Josipović in Kolinda Grabar-Kitarović iz HDZ.

Hrvaški predsednik Josipović je po več kot polovici preštetih glasov na današnjih predsedniških volitvah dobil podporo nekaj več kot 40 odstotkov volivcev, sledi kandidatka Grabar-Kitarovićeva z 36 odstotki.

Presnečenje je tretjeuvrščeni

 

Hrvaška volilna komisija je podatke z volišč na svoji spletni strani začela objavljati po 20. uri. Po več kot 50 odstotkih preštetih glasov je tretji kandidat aktivistične skupine Živi zid Ivan Sinčić s 16,6 odstotka, četrti pa je kandidat desničarske koalicije Zveza za Hrvaško Milan Kujundžić, ki mu je glasove zaupalo odstotkov nekaj manj kot šest odstotkov volivcev. Neveljavnih je bilo manj kot dva odstotka glasov.

 

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je največje presenečenje nedeljskih volitev število glasov za najmlajšega kandidata Sinčića. Tudi sam je ocenil, da je njegov rezultat pravi čudež glede na to, da je nabral toliko glasov po le dveh tednih predvolilne kampanje.

 

Dodal je, da svojim volivcem ne more priporočiti, koga naj volijo v drugem krogu - Josipovića ali Grabar Kitarovićevo. Napovedal pa je, da se bo stranka Živi zid udeležila parlamentarnih volitev, ki bodo predvidoma konec prihodnjega leta.

Enega izmed volišč niso uspeli odpreti

Volilna udeležba je bila nekaj pod 47-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu prejšnjih predsedniških volitvah leta 2009, kažejo izidi, ki jih objavljajo na spletni strani volilne komisije.

 

Zaradi snega so nekatera volišča v notranjosti Dalmacije in v gorah pri Samoborju odprli nekoliko kasneje, enega v Splitsko-dalmatinski županiji pa za 75 tamkajšnjih volivcev niso uspeli odpreti.

 

Na današnjih volitvah ni bilo resnejših incidentov, so še sporočili iz volilne komisije. Je pa na enem izmed volišč v Požeško-slavonski županiji nenadoma umrl 80-letnik, ki je prišel volit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.