Svet
11 ogledov

Na Hrvaškem so vas obirali

Hrvaška avtocesta Pixsell
Javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) sta dobro desetletje voznikom zaračunavala napačne cestnine, ker na mnogih odsekih višina cestnine ni ustrezala prevoženi kilometrini.

Zneski, za katere so bili oškodovani vozniki, so bili milijonski. Popravljeni cenik bodo objavili konec aprila.

Sledili napačnim podatkov

V preteklih letih so v Hacu razkrili številne afere in malverzacije pri izgradnji in vzdrževanju mreže hrvaških avtocest, po novem pa so tudi v samem javnem podjetju priznali, da so na mnogih odsekih goljufali voznike, ker so jim zaračunavali dražje cestnine. So pa bile pa na nekaterih odsekih cestnine nižje, kot bi morale biti.

V Hac so pojasnili, da so pri zadnji podražitvi junija 2012 ugotovili pomanjkljivosti v svojem ceniku iz leta 2004.

Da cestnine niso bile sorazmerne prevoženi kilometrini, so ugotovili tudi v podjetju ARZ. Pojasnili so, da so pri izračunih sledili svojim podatkom iz gradbeniških dnevnikov, ne geodetskim izmeram odsekov, ki so se razlikovali tudi za več kilometrov. Pogosto so določene zneske cestnin zaokrožili na več ali na manj kun, nekatere nižje cestnine pa so bile posledica političnih odločitev.
Zato so znova izračunali cestnine za vsak posamezen odsek avtocest ter tudi za vsako skupino vozil.

Kot so poudarili, seštevek posameznih odsekov na določeni avtocesti ne bo več drugačen od cestnine za celotno avtocesto. Tako bo osnovna cena prevoženega kilometra na Hacovih avtocestah 46 lip (šest centov), na ARZ pa 48 lip (6,3 centa).

Samo za avtoceste javnih podjetij

Gre za avtoceste, ki so v pristojnosti javnih podjetij, kar pomeni, da korekcija ne velja za avtocesto Zagreb-Macelj, kjer je koncesionar AZM, ter za avtocesto v hrvaški Istri, kjer je koncesionar družba Bina-Istra. Popravljene cene, ki jih je potrdilo ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo, bodo uveljavili od 28. aprila.

Komentarjev 9
  • maresem 17:33 19.april 2014.

    Mene niso, ker nimam tam kaj iskat.

  • Ferluci 16:47 19.april 2014.

    Drugo deželo? Prav imaš, samo čudi me, da navajaš brezvezni balkan. Samo bedaki in poslušalci raia aktual rinejo tja.

  • 1111 15:07 19.april 2014.

    ...na hrvaškem?...kaj pa pri nas, v lepi naši zeleni dolini? ...na leto 115 € za klinac od cest...če je kje kakšna sramota je to v Slovenistanu sigurno!