Svet
16 ogledov

"Na hrvaški meji žice ne bo"

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Hrvaški notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Vlaho Orepić meni, da zaenkrat ni nevarnosti ponovitve begunskega vala. Zunanjemu ministru Miru Kovaču, ki je dejal, da bo Hrvaška v primeru varnostne potrebe na svoji meji postavila žico, Orepić nasprotuje.

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je danes poudaril, da žice ne bo, a ni želel ugibati, ali bo sploh prišlo do ponovitve begunskega vala, ki je lani in v začetku letošnjega leta zajel jugovzhodno in srednjo Evropo.

Stanje ob meji je stabilno, hrvaška policija pa je pripravljena na morebiten nov begunski val, je ponovil Orepić, ki je izpostavil dobro sodelovanje z državami, skozi katere bi lahko znova stekla begunska pot.

Povedal je, da je v srbskih begunskih centrih približno 1500 ljudi in da Madžarska, za razliko od Hrvaške, vsak dan sprejme nekaj beguncev iz Srbije. "To tudi govori o tem, da v tem trenutku ni nobene nevarnosti," je še izjavil.

Orepić je potrdil, da prihaja do primerov, ko prebežniki vstopijo na Hrvaško mimo mejnih prehodov. Če jih hrvaška policija ustavi, jih potem vrne nazaj, odkoder so prišli, je dejal.

Hrvaška je pred kratkim končala izgradnjo begunskega centra v Tovarniku. Orepić je napovedal, da bodo center odprli, ko bo končan razpis za nova delovna mesta v centru.

Novičarski portal index.hr je sicer danes poročal, da se Hrvaška tiho pripravlja na morebitne množične migracije in da še ni jasno, kako bo v tem primeru ravnala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • dragec 20:52 03.september 2016.

    predlagam, da janšisti postavljajo žico na hrvaški strani, hrvati bodo veseli

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 12:04 03.september 2016.

    Zakaj bi Hrvati postavljali žico? To je isto, kot če bi Mehičani zgradili zid med Mehiko in ZDA!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:49 03.september 2016.

    kaj če jo postavljat ograjo saj smo jo že mi ,so prišparali