Slovenija
356 ogledov

Na jedilniku poleg hrane tudi alergeni

natakar Shutterstock
Gostinci bodo morali od sobote pri jedeh, ki jih ponujajo, jasno in vidno navesti tudi alergene.

V soboto bo v veljavo stopila uredba EU, ki od gostincev zahteva, da v jedeh, ki jih ponujajo, označijo alergene. Informacije o alergenih bodo morale biti pripravljene vedno, torej ne le na željo stranke, alergeni pa bodo morali biti navedeni za vsako živilo posebej.

Alergeni navedeni na jedilniku

Zakon dopušča več načinov sporočanja alergenov v jedi, navedeni pa morajo biti vsaj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi. Eden od načinov je navajanje alergenov na jedilnem listu oziroma meniju, ki bi po navodilih uprave za varno hrano moral v prihodnje biti tak: 

Špageti po bolonjsko (vsebuje alergene: gluten, jajca)
Goveji zrezek v naravni omaki
Francoska solata (vsebuje alergene: jajca)
Svinjska pečenka
Mesna lazanja (vsebuje alergene: gluten, jajca, mlečni proizvod, ki vsebuje laktozo)

Tabela, priložena jedilniku

Drugi način je lahko tabela (spodaj), ki jo gostinci priložijo kot prilogo jedilnem listu.

jedilnik | Avtor: uprava za varno hrano uprava za varno hrano


Tretji način pa velja za samopostrežne bare ali menze, kjer je možno alergene navesti na listek z imenom jedi, ki je običajno postavljen tik ob posodi. Kot navajajo v uradu, je možnosti za označevanje alergenov v obratih javne prehrane še več, pomembno je le, da so označeni jasno in čitljivo.

"Vso hrano, ki gre iz kuhinje, je potrebno analizirati in označiti. Prav tako se čez dan ne smejo spreminjat sestavine jedi, tako denimo, če zmanjka smetane, te ne bomo več smeli nadomestiti z mlekom...," razlaga Mateja Fras iz Kaval Group, ki dodaja, da bo označevanje alergenov gostincem, sploh v decembru, ko imajo že tako veliko dela, prineslo precejšnjo dodatno obremenitev.

"Največ težav bodo gostincem  povzročali alergeni v sestavinah, ki jih glede na razpoložljivost in ceno kupujejo pri različnih dobaviteljih, saj glede na tehnološki proces podobne sestavine lahko vsebujejo različne alergene," ocenjujejo na Inštututu za nutricionistiko. 

Celiakaši in hudi alergiki bodo morali biti še naprej pazljivi

Namen uredbe je, da bi potrošniki, ki imajo alergijo ali preobčutljivost na hrano, na podlagi prejetih informacij o alegenih, v gostinskih lokalih v prihodnje lahko izbirali varno hrano zase. "Alergikov je čedalje več in uredba jim bo zagotovo v pomoč. Ali bo ta hrana resnično varna za alergike pa je odvisno od vsakega posameznika oziiroma od tega, kako hud alergik je. Še vedno se lahko zgodi, da pride do navzkrižnih okužb," pravi nutricionistka Urška Pavčnik.

Tak primer so bolniki s celiakijo. Celiakija ni alergija pač pa je bolezen pri kateri lahko resne težave povzroči že hrana, pripravljena na površini, kjer se nahaja gluten ali s pripomočki, denimo kuhalnicami, ki se uporabljajo za glutensko hrano. "Zagotovo je to korak naprej," ocenjuje predsednik ljubljanske podružnice društva celiakašev Žarko Slabe. "Če bodo navajanje glutena v živilih strogo izvajali, bomo zelo veseli. Kontaminacije z glutenom pa se v obratih, kjer kuhajo tudi glutensko hrano, praktično ne da preprečiti." pravi Saje. 

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 07:30 09.december 2014.

    nč ni bedast. alergiki rabjo zaščito. sj se niso sami odločil da bojo alergiki. s tem se rodiš. tko da ne razumem zakaj obsojate alergike zato ker bojo dobil mal bolšo šanso da se izognejo alergijam??? res ne razumem. k ...prikaži več res ni problem zravn še napisat katere alergene ma not.

  • Johan Spohan 20:10 08.december 2014.

    V bedasti banana državi morajo biti tudi predpisi bedasti, da jih lahko sestavljajo bedasti uradniki, ki morajo tudi živeti, seveda je te bedake treba financirati iz proračuna.

  • Ziher 16:54 08.december 2014.

    se popolnoma strinjam s teboj.