Magazin > Odnosi in prosti čas
45 ogledov

Na kavo v novo mačjo kavarno v Ljubljani

Cat Caffee
1/10
Saša Despot
Ljubljana je bogatejša za novo kavarnico, v kateri bodo med vašim uživanjem ob dišeči kavi predle in se igrale mačke. Dobrodošli v Cat Caffee.

Cat Caffee Ljubljana, kakor se imenuje nova mačja kavarnica, je včeraj odprla svoja vrata v dom petih muc,  ki jih imata skupaj s kavarno v lasti velika ljubitelja živali Tina Piskač Sedej in Robert Sanković. "Imamo pet muc, štiri pasemske in eno iz zavetišča, črnega mucka Jonasa. Dve sta maine coon muci Nina in Meri, imamo svetlo birmanko Divo in devo rexa Čilija, ki je oranžne barve,“ nam je pet kosmatincev predstavila Tina in pojasnila, da bosta s fantom ostala pri petih mucah, saj sta pred odprtjem kavarne z njima v svojem stanovanju preživela pet mesecev, imajo se rade in so druga na drugo zelo navezane, tega ravnovesja pa ne želita porušiti. Tina in Robert sta se odločila, da iz zavetišča posvojita le enega muca, predvsem zaradi zdravja in karakterja mačke, je razložila Tina: "Iz zavetišča imamo enega muca le zato, ker v mačkarnah zagotavljajo, da so muce zdrave. Za naju je to zelo pomembno. Če bi mačko vzela iz zavetišča, mladičkov sicer nimajo toliko, pa tudi če bi jih imeli, ne vemo, kakšen je njihov karakter, kako se bodo obnašale do ljudi. Sva pa vseeno hotela enemu polepšati življenje.“

Idejo je iz Amesterdama prinesla prijateljica
"Že od vselej sva ljubitelja živali. Prijateljica nama je povedala, da je to videla v Amsterdamu, kjer je živela in sva šla na Dunaj, kjer sva to videla v živo. Bilo nama je zelo všeč in odločila sva se, da bi odprla mačjo kavarno v Sloveniji,“ je o tem, od kod ideja, povedala Tina in dodala, da so morali prostor seveda primerno urediti. "Šli smo na Upravo za veterinarstvo, kjer so nama povedali, da moramo ločiti živila od mačk oziroma mačje dlake, zato imamo šank v steklu, da mačke ne gredo notri. Imamo še vetrolov, torej dvojna vrata za izhod iz lokala, da ne gredo ven.“ Pri opremljanju so bili pozorni tudi na pohištvo. Mačkam so želeli omgočiti dovolj gibanja, zato je poligon raznolik in v kombinaciji z obalzinjenim pohištvom, da lahko mačke zaspijo ali se umaknejo od ljudi, ko to želijo. Navsezdanje mačke več kot pol dneva prespijo.

Do mačk z igračkami in s prigrizki
Ko torej vstopite v kavarno, si morate najprej prebrati pravila, kako z mucami ob požirku kave ali slaščici ravnati. "Ljudje si na vratih preberejo pravila. Imamo razkuževalec rok, da si razkužijo roke, saj ne moremo vseh mačk kopati, ker si tega tudi ne želijo. Na drevesu so na voljo igračke, ki si jih vzamete in se lahko z mačkami igrate. Lahko vam damo tudi priboljške, vendar v omejenem številu,“ nam je povedala Tina. Poleg vsake mize so tudi rokavice, pri vratih pa valjarji za čiščenje dlak z obleke ali stolov.

V knjigarni lahko torej v mirni družbi mačk popijete kavo, prigriznete toast ali se posladkate s slaščicami, Tina in Robert pa si želita tudi, da bi v kavarni zaživeli tudi mačji dogodki.

Komentarjev 1