Zdravje > Prehrana
91 ogledov

Na Kitajskem veliko pozornosti namenili prav Sloveniji

Kunming Profimedias
Nekatere države na prvo izvozno dovoljenje čakajo tudi deset let.

Slovenija v Kunmingu na povabilo Kitajske kot gostja sodeluje na najpomembnejšem mednarodnem kmetijskem sejmu v tem delu sveta. Največje zanimanje je za med in medene izdelke, cenijo namreč specifična znanja, ki jih ima Slovenija na področju čebelarstva. Letos pa se Slovenija predstavlja tudi z mlekom in mlečnimi izdelki in kot vinska destinacija.

Namestnik ministra za kmetijstvo Qu Dongyu Slovenijo pozna predvsem kot deželo medu. "Zanimajo nas predvsem zelo kakovostni izdelki iz medu, ki so na Kitajskem zelo cenjeni kot prehransko dopolnilo," je ob robu predstavitve kitajskih kmetijskih pridelkov povedal za STA. Zanima ga slovensko znanje in tehnologija na področju čebelarstva.

Vino, mleko, mlečni izdelki

Na posebnem razstavnem prostoru bodo na sejmu, ki uradno odpira vrata v soboto, strokovni javnosti predstavljena kakovostna slovenska vina ter slovensko mleko in mlečni izdelki. "To sta področji kjer pričakujemo tudi hitro rast izvoza. Prve rezultate pričakujemo v roku treh let," je za STA poudaril podpredsednik vlade in kmetijski minister Dejan Židan. Kitajskim gostom je na posebni predstavitvi najpomembnejših kmetijskih pridelkov v osrednjih kitajskih provincah opisal način slovenske pridelave, saj tudi sami najbolj cenijo prav sonaravno pridelavo.

"Prehrambeni izdelki težko prodrejo na kitajski trg zaradi različnih standardov, ki jih imamo na področju prehrambene industrije. Nekatere države na prvo izvozno dovoljenje čakajo tudi 10 let. To je Sloveniji za mleko uspelo v treh letih, kar je znak dobrega sodelovanja," je prepričan minister, ki je vesel, da prvi poskusi prodaje na kitajskem trgu že potekajo. Ljubljanske mlekarne so že uspešno izvozile prvi kontejner mleka, Pomurske mlekarne pa prve pogodbe pričakujejo prihodnje leto.

Židan je ob tem poudaril, da je glavni namen izvoza na Kitajsko predvsem ustvarjati višje dobičke, saj da so ti projekti izjemno zahtevni, zato morajo prinesti tudi dobre poslovne rezultate. "Tu so letos ambiciozno prisotna ze slovenske vinske kleti, ki so dalj časa tipale ta trg. Letos bodo prisotne na kar dveh sejmih, tu v Kunmingu in v Hongkongu.

Tekom obiska se Židan ponovno vrača v Peking, kjer se bo srečal z vodstvom uprave, ki izdaja dovoljenja za uvoz hrane. "Cilj je pospešiti uvozne postopke, ki so vezani na ribje konzerve, pa tudi za med in proizvode iz medu ter meso in mesne proizvode," je še dodal Židan.

Židan je danes sicer začel večdnevni obisk Kitajske, kjer ga spremlja politična in gospodarska delegacija. Minister želi z obiskom pospešiti gospodarsko in drugo sodelovanje med državama na področju kmetijstva in živilstva ter gozdarstva.

Na povabilo ministrskega kolega Han Changfuja se bo v soboto in nedeljo udeležil 11. kmetijsko trgovinskega foruma med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope v Kunmingu. Ob tej priložnosti bo potekalo tudi srečanje predstavnikov, ki delujejo v okviru asociacije za promocijo kmetijskega sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope.

Obisk ministra s politično delegacijo se bo nato v ponedeljek in torek nadaljeval s pogovori v Pekingu. Tam se bo sestal z vodstvom kitajske Generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno in z vodstvom kitajske državne uprave za gozdove.

V sredo in četrtek bo Židan obisk nadaljeval v Hongkongu, kjer se bo srečal z guvernerjem province Hongkong in prisostvoval odprtju Mednarodnega sejma vin in žganih pijač, enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji. Omenjeni sejem je namenjen predvsem strokovni javnosti in prodajnim aktivnostim. Slovenija se bo na tem sejmu predstavila prvič in bo imela poseben status države gostje.

Gospodarsko delegacijo Slovenije bo zastopalo 16 pridelovalcev vin ter dodatno še podjetji Berryshka in Oljarna Kocbek, ki se bodo predstavili na slovenskem paviljonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.