Slovenija
86 ogledov

Na kolena padel še Tehnik

Na Vurnikovem trgu delavci škofjeloškega podjetja SGP Tehnik gradijo poslovno-st Žurnal24 main
Delavce škofjeloškega Tehnika so ob današnji vrnitvi s kolektivnega dopusta pričakala zaprta gradbišča. Podjetje v prisilni poravnavi.

Po kolektivnem dopustu med božično-novoletnimi prazniki naj bi delavci Splošnega gradbenega podjetju (SGP) Tehnik danes ponovno začeli normalno delati na odprtih gradbiščih. Ko so prišli na gradbišča, pa so ugotovili, da potrebnega materiala za nadaljevanje del ni oziroma da so gradbišča zaprta, je pojasnil predsednik sindikata v podjetju Čedomir Radošević.

Na gradbišču v Radovljici, kjer Tehnik gradi poslovno-stanovanjsko sosesko Vurnikov trg, so delavce pričakali varnostniki. Tako so delavci obstali pred vrati gradbišča. Dela ne morejo nadaljevati niti v Logatcu, delo naj bi obstalo tudi v Planici, medtem ko je gradbišče pri Knauf Insulationu v Škofji Loki že prevzel drug izvajalec.

Kako bo dalje, Radošević ne ve, obeti pa niso dobri. Na vseh gradbiščih se namreč zaradi neplačanih obveznosti spoprijemajo tudi s pomanjkanjem materiala. Sodelovanje pa je med drugim odpovedalo še podjetje, ki je delavcem dobavljalo malice.

Po informacije morali na sodišče

Delavci od vodstva podjetja niso prejeli nikakršnih obvestil ali informacij o tem, kaj se dogaja s podjetjem in kako bo z nadaljnjim delom. Na sodišču so le izvedeli, da je poslovodstvo Tehnika podalo predlog za prisilno poravnavo.

Vodstvo podjetja, katerega glavni izvršni direktor je Ivan Črv, se na vprašanja zaenkrat ne odziva. Sredi decembra pa je Črv za Gorenjski glas povedal, da je finančnih obveznosti in sredstev, ki so bila s tem financirana, za 29 milijonov evrov.

"Trenutno poskušamo z vsemi napori podjetje rešiti in verjamem, da ga je še vedno možno rešiti in da agonije zaposlenih nikakor ne bomo vlekli. Ko bom v to nehal verjeti, bom to tudi jasno povedal. Naša prva naloga je, da deblokiramo bančne račune, brez tega so vsi nadaljnji načrti računi brez krčmarja," je takrat poudaril Črv.

Kazalo je že na bolje

Podjetje je zaradi blokade računov, ki izhaja iz neplačanih obveznosti do podizvajalcev, zamujalo tudi z izplačilom oktobrske in novembrske plače ter stroškov. Potem ko so delavci razmišljali, da bi podali izredne odpovedi pogodb o zaposlitvi, pa so pred decembrskimi prazniki vendarle dobili plače za oktober in nadomestilo za prevoz na delo ter malico za oktober in november. To je bil zanje pozitiven znak, da se stvari odvijajo v pravo smer, zato so bili nad današnjim stanjem na gradbiščih negativno presenečeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.