Slovenija
241 ogledov

Na Koseškem bajerju se je spet vdrl led. Starejši moški padel v vodo.

koseški bajer
1/8
Žurnal24 main
Na srečo ga ni potegnilo pod led, saj bi se končalo tragično. Lanska zgodba se torej ponavlja, na vprašanje, če ni vendarle prenevarno, pa: "Saj znamo plavat."

Da se je na Koseškem bajerju nekaj zgodilo, sta nas opozorita starejša sprehajalca in pokazala na svežo luknjo v ledu in sledi drsalk okoli grma, ki gleda iz ledu. "Ne boste verjeli, človek je padel v vodo. Z možem nisva vedela, kaj storiti, pa je bil tik pred nama," je dejala gospa iz Šiške in pokazala na obroč za reševanje, ki so ga nedavno nazaj namestili ob obali.

koseški bajer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Z njim sta želela pomagati nesrečnežu, ki je bil že do ramen v vodi. "Na srečo je iztegnil roke, če ne bi ga voda potegnila, saj je tukaj bajer zelo globok," je povedal gospod in dodal, da sta se kaj hitro pojavila mladeniča na drsalkah in moškemu pomagala na varno.

Malo naprej, ob leseni plaži, kjer se je to popoldne kar trlo drsalcev, srečamo prav tista mladeniča, ki sta moškemu priskočila na pomoč. "Gospod je drsal na soncu, ko je naenkrat padel noter. Stekla sva tja in razmišljala, kaj naj storiva, saj si nisva upala bližje, ker sva vedela, da se lahko lahko tudi nama vdre. Vendar je že sam splezal ven. Bil je na kolenih, ves premražen in očitno podhlajen, zato sva mu pomagala in svetovala, naj gre hitro domov," sta dejala fanta in dodala, da je bil "pogumnež" sicer starejši gospod, star preko sedemdeset let, ki se še kar ni dal.

Jaka in Gal | Avtor: V. L. V. L.
"Moker do ramen je še nekaj časa drsal," sta bila presenečena Gal Glavan in Jaka Školak Pivk,  ki sta sicer po dogodku tudi sama drsala naprej.

Kot sta dejala, ju nikakor ni strah in nas ob tem poučila, kje je na bajerju najbolj varno: "Glejte, drsa se tam, kjer so narisana igrišča, bolj na sredini in tam, kjer se sonce ne opira v led." je dejal Gal.

Na vprašanje, kako vesta, kdaj je led dovolj varen, pa fanta pravita, da se enostavno vidi. "Poglejte, tam ob rastlinah jih je že kar nekaj padlo noter," je še dodal Jaka in spomnil na lanski dogodek, ko so januarja v to ledeno vodo padli trije kar trije ljudje, 53-letni moški ter ženska z dveletnim otrokom. Otroka je ženska sama uspela odriniti iz vode, njo so domačini.

Fanta sta dejala, da sicer že kar nekaj časa prihajata na bajer, tudi zato, ker je Rok hokejist. Sicer pa se prihajata zabavat, tako kot še mnogi drugi okoliški otroci, pa tudi starejši.

Na poti nazaj smo naleteli še na dva pogumneža, moška srednjih let, ki sta se veselo poganjala po ledu, tam, kjer nikakor ni varno, kar se že vidi na daleč. Ko ju opozorimo na dogodek nekaj metrov vstran, se je odgovor glasil: "Pa saj znam plavat."

Kdo je odgovoren za ugotavljanje varnosti?

Nesreče zaradi vdora ledu se vsako leto znova ponavljajo. Že lani smo na Žurnalu24 postavljali vprašanja, kdo je pristojen za ugotavljanje varnosti ledu na bajerjih in jezerih. Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da pristojnosti ureja zakon o varstvu pred utopitvami. Ta predpisuje, da na zaledenelih vodnih površinah pristojni organ lokalne skupnosti dovoli hojo, drsanje ali druge dejavnosti na ledu le v času, ko je zaledenela površina varna.

A v večini primerov organi lokalne skupnosti tega ne počenjajo in tako presoja glede varnosti ostaja na posameznikih.

 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3