Slovenija
129 ogledov

Na krožnikih le ponaredki

Tartufi Boštjan Tacol
Beli tartuf. S svežo in pravo gomoljiko gostinci le redko postrežejo.

“Začela se je sezona pobiranja najbolj cenjenega belega tartufa, kar s pridom izrabljajo tudi gostinci; a dejansko na krožnik gostje te gomoljike le redko dobijo. V večini primerov, celo do 90 odstotkov, postrežejo ponaredke, običajno ničvredno vrsto tartufov, ki izvira iz Maroka in drugih držav Severne Afrike, ki ji dodajajo aromo tartufa,” razlaga poznavalec, ki ne želi biti imenovan.

Ponaredke gostinci kupujejo na sivem trgu od posrednikov, ki običajno prihajajo iz Italije. Praksa se je množično razširila v zadnjih dveh letih. “Takšna je pač odločitev slovenskih gostincev; kupijo praktično za nič in prodajajo za drago. Tudi v našem podjetju imamo ogromno klicev za določene, recimo temu alternativne produkte, a se s tem ne ukvarjamo,” pojasnjuje Sebastjan Kocjančič, ki skrbi za prodajo v podjetju Zigante tartufi.

Ponaredkov še več

“Na slovenskem trgu prodamo le okoli odstotek odkupljenih količin istrskih tartufov, vse preostalo gre v druge evropske države. Tam stane porcija testenin s tartufi od 50 do 150 evrov, čeprav ne gre za količine, od katerih bi se lahko najedli,” dodaja Kocjančič.

Letos je tartufov zaradi neugodnih vremenskih razmer zelo malo, zato je pričakovati, da bo na slovenskih krožnikih ponaredkov še več. Nedavno so v severni Italiji v več restavracijah zasegli tartufe sumljivega izvora, za katere so analize pokazale, da gre za severnoafriške gomoljike, ki so jih v delavnicah “oplemenitili”.

Zasegli so več sto kilogramov ponarejenih tartufov. Prodaja teh gomoljik iz Severne Afrike je pri sosedih sicer prepovedana, policija pa je v akciji izsledila štiri podjetja, registrirana za prodajo gob in tartufov, ki so skrbela tudi za “ponarejanje” tartufov. Ena od družb je skrbela za uvoz gomoljik in jih prodajala preostalim podjetjem, ki so jih “aromatizirala” s sintetičnimi olji značilnega vonja. Tako “oplemenitene” gomoljike so prodajali in kupce zavajali, češ da kupujejo bele tartufe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.