Svet
61 ogledov

Na Kubi pokopali Fidela Castra

Pogreb Fidela Castra EPA/ORLANDO BARRIA
V mestu Santiago de Cuba, ki velja za zibelko kubanske revolucije, je danes potekal pogreb dolgoletnega kubanskega voditelja Fidela Castra. Vojaki v svečanih belih uniformah in z žalnimi trakovi na rokavih so žaro s pepelom pokojnika prinesli na pokopališče Santa Ifigenia, kjer so ga na manjši zasebni slovesnosti položili k zadnjemu počitku.

Fidela Castra, ki je umrl 25. novembra v starosti 90 let, so pokopali v bližini mavzoleja pesnika in narodnega junaka Joseja Martija. Na tem pokopališču so pokopani tudi drugi junaki kubanske revolucije, pa tudi člani Castrove družine.

Pogrebna slovesnost na pokopališču je potekala v ožjem krogu in zaprta za širšo javnost, zato podrobnosti niso znane. "Ni bilo govorov. Bilo je zelo preprosto. Pepel so položili v zemljo, tam so bili svojci, vlada in uradniki," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala francoska ministrica za okolje Segolene Royal.

Ob poti, po kateri so pripeljali žaro na pokopališče, se je zbralo na tisoče ljudi, ki so peli kubansko himno in vzklikali: "Naj živi Fidel!", ko je mimo peljal mrliški voz.

Pogreba so se po navedbah nemške tiskovne agencije udeležili nekateri levičarski predsedniki držav, med njimi venezuelski Nicolas Maduro. Ni pa bilo drugih voditeljev ZDA, Francije ali Rusije. ZDA, s katerimi je Kuba lani ponovno vzpostavila diplomatske odnose, sta zastopala veleposlanik Jeffrey DeLaurentis in svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes.

S pogrebom se je končalo devetdnevno žalovanje za pokojnikom, med katerim je žara z njegovimi posmrtnimi ostanki prepotovala 900 kilometrov dolgo pot, po kateri je leta 1959 šla kubanska revolucija.

Obsežnejša žalna slovesnost je potekala v soboto zvečer na Trgu revolucije v Santiagu, ki se je je udeležilo več sto tisoč ljudi. Zbrane je nagovoril Fidelov brat Raul Castro, ki je leta 2006, ko se je Fidel zaradi slabega zdravja umaknil iz javnega življenja, prevzel vodenje države. Kot je dejal, bodo na Kubi spoštovali načela in cilje revolucije ter upoštevali Fidelovo željo in mu ne bodo postavljali spomenikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.