Svet
30 ogledov

Na Luni bodo raziskovali prah

Sonda Ladee Reuters
Proti Luni je poletela nova Nasina sonda, ki bo preučevala atmosfero in prah. Je brez posadke, poimenovali pa so jo Ladee.

Namen novega Nasinega projekta, vrednega 280 milijonov dolarjev, je raziskovanje Lunine atmosfere, več pa bodo skušali izvedeti tudi o Luninem prahu, ki občasno lebdi visoko nad površjem. Hkrati bodo preizkusili tudi nov komunikacijski sistem, za katerega Nasa upa, da ga bo lahko uporabila v prihodnjih misijah.

Ladee bo na Luno prišla čez približno mesec dni, za priprave na začetek raziskovanja pa bo potrebnih še mesec dni. Ko bo vse pripravljeno, se bo lahko pričelo raziskovanje, ki naj bi trajalo pol leta.

Atmosfera presenečenje

Po besedah znanstvenice Sarah Noble, ki sodeluje v odpravi, bi lahko tokratni rezultati odprave presenetili tiste, ki so bili prepričani, da Luna nima atmosfere. "Ima jo, je pa res, da je zelo redka. Tako redka, da je posameznih molekul le nekaj in so med seboj tako oddaljene, da nikoli ne pride do stika in reakcije," je povedala za britanski BBC.

Kot pojasnjuje, gre za t. i. ekzosfero, ki jo ima sicer tudi Zemlja, vendar je veliko bolj oddaljena, saj se nahaja izven orbite Mednarodne vesoljske postaje. Znanstveniki raziskujejo tovrstno ozračje tudi zato, ker je to najbolj pogosta oblika atmosfere v sončnem sistemu. Ima jo tudi Merkur, pa številne lune velikih planetov in celo nekateri asteroidi.

Glavna tema prah

Prah je še eden od pojavov, ki že desetletja razvnema strokovnjake. Astronavti misije Apollo so poročali o difuznem siju nad obzorjem, ki se je pojavil tik pred sončnim vzhodom. Domnevali so, da naj bi ta sij povzročili naelektreni delci prahu, ki jih z Luninega površja dviga ultravijolična svetloba s Sonca. To idejo bo zdaj preverjala tudi Ladee.

Kar bodo spoznali o tem prahu, pa bo pomagalo tudi inženirjem, ki razvijajo sisteme za raziskovanje Lune. Povzroča namreč veliko težav, saj najde pot v opremo. "Podoben je smukcu, saj gre za zelo grobo zmes," pojasnjuje Butler Hine, vodja projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.